Soud poslal agenta Minaříka do vězení za pojišťovací podvod

Brno - Bývalý agent STB Pavel Minařík má jít za pojišťovací podvod na 4,5 roku do vězení. V roce 1996 nechal na Ukrajině zapálit nadhodnocenýnáklad optických vláken své firmy, aby pak mohl od Kooperativy vylákatmnohamilionové pojistné. Státní zástupce navrhoval sedmiletý trest.  Minaříka, který vinu popírá, oslavoval komunistický režim jako hrdinu za to, že plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa. Nakonec ale Minařík potrestán nebyl. Případ několikamilionových obchodů, do kterých se Minařík pustil se dvěma bývalými kolegy ze sovětské KGB, byl vyšetřován několik let.

Před 13 lety měla Minaříkova firma Mink dodat ukrajinské firmě Invest Commercional Consulting přes 900 000 metrů skleněných optických vláken. Podle policie nechal Minařík v roce 1996 na Ukrajině spálit tento náklad v ceně 41 milionů korun, aby od Kooperativy získal pojistné. Ve skutečnosti se ale cena vláken pohybovala kolem dvou milionů. Když skončila vlákna v plamenech, dostal bývalý agent od pojišťovny 6,5 milionu korun. Odmítl nabídku Kooperativy, která mu chtěla pořídit nová vlákna.     

Původně řidič Minaříkovy firmy Mink tvrdil, že dostal u města Chust na Zakarpatské Ukrajině smyk, auto havarovalo a následně i s vlákny shořelo. Případ byl proto odložen. Před pěti lety ale řidič změnil výpověď s tím, že jde o rozsáhlý pojistný podvod, k němuž byl přinucen Minaříkem a jeho přáteli. Právě mechanismus shoření vozidla je podle soudce
Miroslava Nováka v celé kauze zcela klíčový. Znalci zjistili, že vůz byl
skutečně zapálen, což potvrzuje výpověď řidiče Valenty.

Druhá verze podivného zmizení zakázky mluví o tom, že vůz byl zastaven Minaříkovými přáteli, kteří jej vyhodili z vozu, stroj zapálili a společně s Minaříkem ho pak přinutili, aby všude mluvil o dopravní nehodě.  Objasňování Minaříkovy kauzy komplikovalo to, že se celý případ odehrál již před 12 lety. Podle soudce Miroslava Nováka je to výsledek nečinnosti ukrajinských úřadů, které česká strana opakovaně žádala o podklady k řízení. Do případu se vložila také pojišťovna, jejíž zástupci tvrdili, že v dané zásilce putovaly místo optických kabelů pouze levné náhražky. 

Pavel Minařík
Zdroj: ČT24