Sníh komplikuje dopravu na Šumavě a Vsetínsku

České Budějovice - Sněhové jazyky a závěje komplikují dnes ráno dopravu v jihočeské části Šumavy. Nejhorší situace je podle cestářů na silnici třetí třídy u Zadní Zvonkové směrem na hranice s Rakouskem, kterou zavál silný vítr. Od rána tam silničáři frézují zhruba kilometrový úsek. V horských oblastech Vsetínska hustě sněží, silničáři proto i tam nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti.

„Cestu bychom měli zprůjezdnit nejpozději do dvou hodin,“ řekl kolem osmé hodiny dispečer prachatické správy a údržby silnic Milan Ludačka. Všechny ostatní vozovky jsou v kraji sjízdné.

„Silnici u Zvonkové lemují místy až dva metry vysoké závěje. Využívají ji turisté, nejčastěji lidé jezdící lyžovat,“ řekl Ludačka. Dodal, že vítr a sněžení zasáhlo přes noc zejména vyšší partie Šumavy.

Na Prachaticku, kde se solí, leží na hlavních tazích i vedlejších cestách zbytky rozbředlého sněhu. Opatrnější by měli být řidiči na horských úsecích. Ty pokrývá uježděná vrstva posypaného sněhu. Rozbředlý sníh je místy i na vozovkách nižších tříd na Českobudějovicku a Českokrumlovsku.

Na horách na Valašsku komplikuje dopravu čerstvý sníh

V horských oblastech Vsetínska hustě sněží, silničáři proto nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Na vozovkách leží souvislá vrstva rozbředlého sněhu, na cestách nižších tříd pak až deseticentimetrová vrstva ujeté sněhové pokrývky ošetřená kamennou drtí. Ostatní komunikace v regionu jsou většinou holé a mokré. Vzhledem k deštivému počasí je však snížena viditelnost.

Vydáno pod