Čunek bude dnes vypovídat před soudem

Přerov - Předseda lidovců a bývalý ministr Jiří Čunek by měl dnes vypovídat před přerovským soudem. V kauze zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmitáka je předvolán jako svědek. Soud zkoumá, zda se Vaškůj a Šmiták skutečně pokoušeli uplatit bývalou sekretářku Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou a přesvědčit ji, aby nesvědčila proti svému bývalému šéfovi v jeho korupční kauze. Zda už dnes padne verdikt, není úplně jasné.

Již před měsícem k soudu Čunek nedorazil, na poslední chvíli se omluvil s tím, že je nemocný, dnes se očekává, že přijede, ale není jisté, zda bude vypovídat. Loni v květnu totiž svědeckou výpověď odepřel. Řekl, že má senátorskou imunitu, soudce mu ale kvůli bezdůvodnému odmítnutí vypovídat uložil pokutu dvacet tisíc korun.

Na posledním jednání zazněla výpověď přítele Urbanové Jaroslava Ručky. Ten řekl, že se Vaškůj na jednom z jednání označil za lobistu ODS a nabízel spolu se Šmitákem úplatek za to, že Urbanová odvolá svoji výpověď proti Čunkovi. Obhájce Vaškůje se bránil tím, že poslední setkání v bytě Ručky bylo protizákonně odposloucháváno policií, protože byt si Ručka pronajímá od města a město jako vlastník k odposlechu nedalo souhlas. Zda tento důkaz soud zruší nebo připustí, bude jasné až z odůvodnění rozsudku.

Vydáno pod