Kraje se dohodly: Všechny budou hradit stejné poplatky ve zdravotnictví

Telč - Kraje budou proplácet lidem všechny zdravotnické poplatky: za ošetření u lékaře, položku na receptu, den pobytu v nemocnici i návštěvu pohotovosti. Po jednání hejtmanů to potvrdil předseda jejich asociace Michal Hašek (ČSSD). Praxe je dnes odlišná ve dvou krajích, zlínské hejtmanství neproplácí poplatky za léky, moravskoslezské zase platí jen ty třicetikorunové.

„Podle mých informací jsou zastupitelstva Zlínského i Moravskoslezského kraje připravena systém nastavit tak, aby odpovídal systému v celé ČR,“ řekl Hašek. Rozdílná naopak zůstane forma vracení poplatků. V Plzeňském kraji bude pokračovat složenková praxe, kdy lidé poplatek v nemocnici zaplatí a když o to požádají, kraj jim peníze pošle na účet či složenkou.

Na jednání nechyběla ani ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), podle ní se ale obě strany jen ujistily, že jejich postoje ohledně poplatků jsou propastně rozdílné: „Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno, že je-li obcházen zákon, jde podle občanského zákoníku o porušování zákona,“ dodala ministryně. Podle hejtmana Michala Haška se ale výběr poplatků nikdy nezastavil.

S hejtmany dnes o poplatcích jednal i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Jeho lidé nyní prověřují, zda kraje odpouštěním poplatků nenakládají nezákonně s krajským majetkem. Závěry podle Langra budou za několik měsíců - do konce března chce mít ministr pohromadě všechny podklady, další měsíc až šest týdnů potrvá analýza, řekl dnes.

„Kvalita naší práce je důležitější než rychlost,“ řekl Langer. Ministerstvo si pro kontrolu vyžádalo podklady od krajů, z ministerstev financí a zdravotnictví a z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Když prý ministerská kontrola dospěje k závěru, že kraje porušily zákon, vyzve je, aby chyby odstranily. „Pokud ne, potom zákon předpokládá možnost rozhodnutí finálního a dává ho do rukou soudu,“ řekl Langer.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24