EU se zaměří na využití vojenských vrtulníků

Praha - V Praze skončilo neformální jednání ministrů obrany EU. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) se závěrečný den věnoval 3 stěžejním tématům. Především rozvoji vojenských schopností se zaměřením na využití vrtulníků, jejichž kapacitu a modernizaci označila Parkanová za jednu z hlavních priorit evropské obranné politiky. Jednání akcentovalo také témata prohloubení spolupráce při vysokoškolském vojenském vzdělávání a rozvoj vztahů s partnerskými organizacemi jako jsou NATO, OSN či Africká unie.

Unie se podle Parkanové hodlá v rámci rozšíření vojenských schopností zaměřit na modernizaci a nasazení vrtulníkových jednotek. Ty mohou být vzhledem k své flexibilitě nasazovány jak v případě vojenských operací, tak také při humanitárních a přírodních katastrofách. Bližší specializaci při nasazení vrtulníků podpořil také bývalý generální tajemník NATO a současný vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Javier Solana.

Šéf Evropské obranné agentury (EDA) Alexander Weis konstatoval, že unie má v současnosti k dispozici okolo 200 vrtulníků MI. EDA pracuje na několika projektech, které mají vyústit v lepší využívání obranných kapacit. Konají se například školení pro letecký personál, jejichž cílem je, aby letci byli schopni splnit veškeré požadavky pro použití vrtulníků.

Vlasta Parkanová:

„Pokud bude společné vojenské vzdělávání, dojde k užší spolupráci. Ta se samozřejmě může projevit v lepší operabilitě v konkrétních činnostech.“

Vzájemná spolupráce v oblasti vysokoškolského vojenského vzdělávání se stala dalším tématem ministrů obrany sedmadvacítky. V rámci vojenského studijního programu plánují členské země porovnat své učební osnovy a rozdíly mezi nimi. Do budoucna by se pak vzájemným informačním stykem mělo vojenské vzdělávání zemí unie sjednocovat.

Solana: Spolupráce NATO a EU nebyla nikdy lepší

Spolupráce EU a NATO nebyla podle Solany nikdy lepší než dnes. Obě
organizace, které se částečně skládají ze stejných členů, úzce spolupracují například při operacích v Kosovu nebo Afghánistánu. Předávají si operace vždy v té fázi, pro kterou má ta která organizace vhodnější kapacity.

Vlasta Parkanová na jednání mministrů obrany EU
Zdroj: ČT24