Čunek se kauzou Vaškůj cítí poškozen

Přerov - Jiří Čunek dnes vypovídal u přerovského okresního soudu v roli svědka v kauze údajného podplácení Marcely Urbanové, korunní svědkyně v údajném korupčním případu lidoveckého předsedy. Čunek uvedl, že o kauze, ve které čelí obžalobě zlínský podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák ze Vsetína, ví pouze z veřejných zdrojů a s "touto aktivitou nesouhlasí, neboť ho prý výrazně poškozuje".

Urbanová na policii vypověděla, že viděla, jak Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal jako úplatek půl milionu korun od realitní společnosti H&B Real. Podle obžaloby se ji Vaškůj a Šmiřák pokusili na konci února ovlivnit, aby svou výpověď stáhla. Za to jí muži údajně nabízeli různé výhody včetně luxusní dovolené. Obžalovaní vinu odmítají s tím, že šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost Urbanové.

Čunek se podle svých slov s Vaškůjem setkal pouze jednou, začátkem loňského roku ve své senátorské kanceláři. O obsahu schůzky s odkazem na mandát senátora odmítl hovořit. Druhého spoluobžalovaného Šmiřáka prý zná z 80. let, kdy spolu pracovali ve stejném podniku, pracovně se mohli potkat i v době, kdy byl Čunek vsetínským starostou. Ani s jedním z mužů se prý nestýká.

Tahanice o pravost Čunkova podpisu 

„Absolutně ne,“ odpověděl Čunek rázně na dotaz předsedy senátu Jiřího Barboříka, zda Vaškůje se Šmiřákem požádal o pomoc. Podle obžaloby přišli obvinění za Urbanovou v březnu 2007 mimo jiné i s omluvným dopisem, který byl napsán na papíře s hlavičkou ministerstva pro místní rozvoj, které Čunek tehdy vedl. Omluva je navíc podepsána jeho jménem. Podle znalkyně písma Jiřiny Strakové je podpis psán ručně a vykazuje shodné znaky s parafou Čunka. Je tedy možné, že jde skutečně o podpis šéfa lidovců či jeho dokonalé napodobení.

Čunek však dnes u soudu tvrdil, že dopis nenapsal. „Nemám důvod se Marcele Urbanové omlouvat. Jednoznačně mě poškodila. Byl jsem nespravedlivě nařčen a tahán po médiích,“ uvedl. Připustil ale, že podpis na listině vypadá jako jeho. Soud proto provedl za účasti znalkyně s vyloučením veřejnosti zkoušku písma. Po ní předseda senátu hlavní líčení odročil.

Marcela Urbanová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod