Prezident Klaus zavítá na sjezd ČSSD

Praha - Prezident Václav Klaus přijal roli hosta na sjezdu České strany sociálně demokratické, který se uskuteční příští víkend. Dnes to potvrdil ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Radim Ochvat. Bude to vůbec poprvé, co se hlava státu sjezdu sociálních demokratů zúčastní. Předseda ČSSD Jiří Paroubek prezidentovu iniciativu vítá.

„Předpokládáme, že Václav Klaus na sjezdu před delegáty vystoupí. Se zájmem si jeho názory vyslechneme,“ uvedl k tomu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Prezidenti republiky dostávali podle mluvčí ČSSD Kateřiny Blechové na sjezd sociální demokracie obnovené po listopadu 1989 pozvání pravidelně. Až letos ale bylo poprvé v polistopadové historii přijato.

Na minulém sjezdu ČSSD, který se konal 24. března 2007 v Brně, vystoupil jménem prezidenta jeho kancléř Jiří Weigl. Klaus ve své zdravici uvedl, že sociální demokracie je nejstarší demokratickou stranou v Česku a její sjezd je významnou událostí pro celou zemi. Zdůraznil také, že sociální demokraté nesou významnou spoluzodpovědnost za vývoj České republiky. Jménem prezidenta Weigl gratuloval Paroubkovi ke zvolení do čela strany.

Paroubek den předtím v projevu k delegátům sjezdu nazval Klause
ideologickým dogmatikem a řekl, že se nechová nadstranicky, ale jako čestný předseda ODS, kterým prezident tehdy ještě byl. Sjezd v Brně drtivou většinou hlasů vyzval sociálnědemokratické poslance a senátory, aby následující rok při prezidentské volbě Klause nepodpořili. ČSSD prosazovala do prezidentského křesla ekonoma Jana Švejnara.