Obchvat Lechovic zatím nebude, pozemkový fond nevydá půdu k výměně

Lechovice (Znojemsko) – Obchvat Lechovic na jižní Moravě v dohledné době nevznikne, ačkoli se již Ředitelství silnic a dálnic dohodlo s majiteli všech pozemků. Poslední z vlastníků půdy, po které má nová silnice vést, sice vyjednal výměnu se silničáři, ale nakonec ji zatrhl pozemkový fond. Ředitelství silnic a dálnic tak musí dál hledat jiné pozemky, které by nabídlo majiteli koňské farmy. Stavba potřebného obchvatu zatím čeká.

Středem malé jihomoravské vsi Lechovice prochází silnice I/57, která spojuje Znojmo s Brnem. Stavbu obchvatu dosud blokovaly požadavky majitele koňské farmy Jaroslava Kroutilíka vůči Ředitelství silnic a dálnic. Vlastník pozemků, po kterých má nová vozovka vést, sice s výměnou souhlasil už před rokem, nakonec ji ale zamítl pozemkový fond.

„Nabídka byla neakceptovatelná zejména proto, že pozemky, které byly do směny ze strany navrhovatele, pana Kroutilíka, nabídnuty, měly výměru asi 20 hektarů. Požadoval asi 40 hektarů, přičemž mechanismus směn, které pozemkový fond provádí, je naprosto opačný,“ sdělil důvod, proč fond nesouhlasí s dohodnutou transakcí, jeho mluvčí Michal Bureš.