Ministerstvo zahraničí zvažuje trvalou ochranu ambasády v Pákistánu

Praha - Ministerstvo zahraničí uvažuje, že budou policisté z útvaru rychlého nasazení střežit českou ambasádu v Pákistánu trvale, a ne jen po dobu českého předsednictví. Bezpečnostní situace v zemi se totiž čím dál víc zhoršuje, do hlavního města putují z celé země opoziční stoupenci a v Islámábádu se čeká až několik milionů nespokojených protestantů. Vláda proto do města stahuje elitní jednotky. Bezpečnostní situace v zemi už se dokonce přibližuje Iráku a Afghánistánu. Právě v těchto zemích už české diplomaty policejní specialisté také chrání.

V Pákistánu hrozí podle vedoucího ochranného týmu URNA veškeré teroristické hrozby: únosy, útoky, střelba nebo bombové útoky. Nebezpečí je sice skryté, ale všudypřítomné. Čeští elitní policisté hlídají ambasádu v Pákistánu od začátku letošního roku. Někteří z nich mají za sebou zkušenosti i z Iráku a Afghánistánu. Za posledních šest let se už stali sedmkrát terčem útoku, většinou na iráckém území. „Máme krátké a dlouhé zbraně, pistole, samopaly, kulomety a samozřejmě granátomety,“ upřesňuje ředitel URNA Libor Lochman.


Například 38letý příslušník jednotky už zažil v Iráku třikrát přestřelku s teroristy. Asi nejhorší prý byla při přejezdu z Jordánska do Bagdádu, když je přepadla nedaleko Fallúdži dvě auta ozbrojenců. „Skupina ozbrojenců na nás najela ve dvou vlnách a z bezprostřední blízkosti na nás začala střílet. My jsme si zajistiĺi prostor a na jejich střelbu jsme odpověděli také střelbou,“ popisuje Jan L.



Útvar rychlého nasazení má teď v zahraničí nasazeno 21 lidí, jedenáct v Bagdádu, šest v Kábulu a čtyři v Islámábádu. Na svých misích se pravidelně střídají po třech měsících. Žádnou další ambasádu zatím policie hlídat nebude. „Zatím o žádných místech neuvažujeme, ale nikdy nevíme, co se může kde stát,“ uzavírá mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

  • Příslušník Útvaru rychlého nasazení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/736/73564.jpg
  • Hlídané české ambasády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/737/73611.jpg
  • Hlídané české ambasády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/737/73612.jpg