Zúžení magistrály komplikuje dopravu již o víkendu

Praha – Legerova ulice v Praze bude mít na půl roku tři pruhy místo dosavadních čtyř. Během výstavby betonového hrazení jsou dnes průjezdné dokonce pouze dva pruhy. Zúžení magistrály však i dnes i při víkendovém provozu komplikuje dopravu. Opatření má podle radnice Prahy 2 i městského magistrátu ulevit místním od hluku a zplodin z motorů desetitisíců aut, která denně projedou po extrémně rušné části Severojižní magistrály. Ze čtyř pruhů na tři je ode dneška zúžen úsek mezi koncem Nuselského mostu a křižovatkou ulic Legerova a Tyršova. Na menší plochu se tak budou muset vměstnat auta přijíždějící do centra Prahy od jihu po magistrále a také vozidla připojující se z Wenzigovy ulice. Opatření již kritizovala Praha 4 a také někteří odborníci na dopravu.

Práce v Legerově mají skončit do nedělního odpoledne - dřív, než se začnou lidé vracet z víkendu. Doprava se ale na místě zpomalila už teď (online kamera na Nuselském mostě). Někteří odborníci proto očekávají v neděli večer a hlavně v pondělí ráno dopravní kolaps a doporučují se Legerově vyhnout. Magistrále se lze vyhnout několika způsoby. Ti, kdo jednou z D1 a pokračují na Teplice můžou využít Jižní spojky a pokračovat na Průmyslovou. Ti, kdo chtějí do centra pak můžou sjet ještě před Nuselským mostem a pak přes Rašínovo nábřeží nebo Bělehradskou až na IP Pavlova. 

„Je to experiment. Myslíme si, že je předčasný a asi se budeme muset vrátit zase k tomu původnímu uspořádání,“ komentoval zúžení Legerovy ulice děkan Fakulty dopravní ČVUT Petr Moos.

Městská část Praha 4 avizovala, že bude sledovat, jak se zúžení projeví na magistrále v jiho-severním směru na jejím území. Pokud se zvětší kolony, které se každý pracovní den ve špičce táhnou od světelné křižovatky Legerovy ulice s Rumunskou přes Nuselský most, chce radnice čtvrté městské části požádat, aby bylo zúžení magistrály okamžitě zrušeno.

Zúžení Legerovy ulice je jedinou výraznou změnou na pražské magistrále od chvíle, kdy soud nařídil magistrátu, aby hlavní tah městem ztišil. Stalo se tak před rokem po žalobě sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou. To požadovalo, aby byla magistrála tišší, ovšem především v oblasti kolem ulice 5. května. Město na to dostalo 14. března 2008 rovný rok.

„Podáváme teď k soudu návrh na výkon rozhodnutí. Město neučinilo vůbec nic, aby hlukovou zátěž zmírnilo,“ řekla zástupkyně sdružení Alžběta Rejchrtová. Podle ní naopak metropole povoluje výstavbu administrativních budov, které do postižených míst přitahují další dopravu. Hlavnímu městu teď hrozí pokuty.

Magistrát se podle mluvčího Jiřího Wolfa pokoušel situaci vyřešit stavbou protihlukové stěny. To ale obyvatelé domů v ulici 5. května odmítli, protože stěny podle nich ochrání před hlukem pouze obyvatele nižších pater budov.