Jihočeský kraj by rád získal nemocnici v Dačicích

Jižní Čechy - Soukromé nemocniční zařízení v Dačicích chce pod svou správu získat úřad Jihočeského kraje. S jejím provozovatelem má přitom úřad vleklé spory. Na druhé straně město Vimperk svou nemocnici kraji samo nabídlo. Ten o ni ale nemá zájem.

„Myslíme si, že součást krajské koncepce by měla zahrnovat i tu obrovskou oblast Šumavy,“ vysvětlil důvod, proč nabízí nemocnici kraji, vimperský starosta Pavel Dvořák. Úřad ale argumentuje hlavně tím, že dopravní spojení mezi Vimperkem a nejbližším větším zařízením v Prachaticích je lepší než z Dačic. Lidé by museli z Dačic dojíždět do 36 kilometrů vzdáleného Jindřichova Hradce.

Opoziční zastupitelé však vidí za snahou úřadu něco jiného. Záchrana dačické nemocnice byla totiž jedním z hlavních témat jihočeské sociální demokracie před krajskými volbami. „Samozřejmě je to také rodný kraj pana hejtmana,“ řekl člen zastupitelstva Jihočeského kraje Vladimír Pavelka (KDU-ČSL).

Představitelé města Vimperk své plány nevzdávají. Chtějí vyjednat další setkání se zástupci Jihočeského kraje. Měli by se sejít nejpozději do poloviny letošního roku.