Lidovcům údajně hrozí rozvrat

Praha - Straně Jiřího Čunka prý hrozí, že pokud nenajde silného předsedu, může se rozpadnout na několik menších stran. Uvnitř lidovecké frakce údajně existují plány na vytvoření konzervativní křesťanské strany. O jejím založení se spekuluje v souvislosti se skupinou okolo ministra financí Miroslava Kalouska.

„Ano, slyšel jsem to,“ řekl pro Lidové noviny ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, který tento týden oznámil svou kandidaturu na post předsedy KDU-ČSL. „Jsem si naprosto jist, že šance na založení nějaké konzervativní lidové strany má jenom ten, který si myslí, že lidová strana je v rozvalu, protože musí zaujmout nějaký proud lidí,“ dodal.

Bývalý předseda strany a současný ministr financí Kalousek možnost vzniku nové strany nevyvrátil. Až do lidoveckého sjezdu se nehodlá k vnitrostranické situaci vyjadřovat.

Členové KDU-ČSL reagují na „odštěpenecké“ scénáře podle toho, se kterou skupinou sympatizují. „Ať si tu stranu založí co nejdřív a odejde i se svými lidmi. To by bylo to nejlepší, co by mohl pro stranu udělat. Kalousek prosazuje program, který není křesťanskodemokratický,“ reagoval poslanec Ludvík Hovorka. „Byla by to od něj velká chyba a došlo by k oslabení naší strany,“ uvedla naopak poslankyně Michaela Šojdrová.

KDU-ČSL
Zdroj: ČT24