Antidiskriminační zákon je v ohrožení, spolu s ním lidé nad 50

Praha - Antidiskriminační zákon, na jehož přijetí dlouhodobě silně tlačí Evropská unie, se v úterý vrací do Poslanecké sněmovny. Česko se k jeho přijetí zavázalo již při vstupu do EU v roce 2004. Prezident Václav Klaus ho ale loni v květnu vetoval, protože normu považoval za zbytečnou, kontraproduktivní a nekvalitní. Poprvé se měli poslanci pokusit přehlasovat veto už loni v červnu, ale na pořad jednání se nakonec zřejmě zákon dostane až nyní. Česko tak stále nemá žádnou normu na ochranu starších lidí na pracovním trhu, přestože na ni odkazuje platný zákoník práce.

Zákon však potřebnou „stojedničkovou“ většinu, nutnou pro přehlasování prezidentského veta, nemá zajištěnou. České republice, která je jedinou zemí sedmadvacítky bez takového zákona, přitom Evropská komise hrozí žalobou a miliardovou pokutou. Situaci kritizují i neziskové organizace, například podle sdružení Život 90 u nás není dostatečná ochrana proti diskriminaci kvůli věku.

Lidé nad 50 let u nás tvoří 30 procent všech nezaměstnaných. Současná hospodářská krize způsobila, že v únoru bylo lidí starších padesáti let bez práce už 118 tisíc. „Zkušení zaměstnanci totiž dosáhli vyšších platů, takže při jejich propuštění zaměstnavatelé víc ušetří,“ vysvětluje ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Navíc je už nechrání současný zákoník práce, protože odkazuje na neexistující jinou právní normu.

Tou měl být právě antidiskriminační zákon, jenže po prezidentském vetu je jeho schválení nejisté. Normu nepodpoří sociální demokraté ani komunisté, ODS je zatím rozdělená. „Budeme o tom mluvit na klubu, ještě není jasno,“ říká poslanec ODS Jan Vidím.

Michael Kocáb
Zdroj: ČT24