Mobilní telefony ve věznicích stále v akci

Praha - Vězeňské službě se stále nedaří najít systém, který by pomáhal hledat pašované mobily a zabránil odsouzeným nelegálně telefonovat. Po roce skončil i projekt plánované detekce mobilního signálu ve věznicích. Ten měl přitom již loni nahradit nefungující rušičky, nicméně detekční systémy zabudované ve zdech žalářů nedokážou kvůli novým technologiím mobilní signál odhalit. Právě nefunkčnost rušiček se dostala až k soudu a stát kvůli nim přišel o téměř 20 milionů korun. Hlavním důvodem boje proti mobilům za mřížemi je fakt, že mobilní telefony umožňují vězňům pokračovat v trestné činnosti i po odsouzení a lze je použít i při nátlaku na svědky.

Šéf Vězeňské služby ČR Luděk Kula tvrdí, že nelegální mobily se daří omezovat díky povoleným telefonním automatům, nicméně vězeňská služba hledá další možnosti řešení problému. Kritici ale s povolením telefonovat prostřednictvím automatů nesouhlasí. „Povolené telefonování samozřejmě neřeší tu nelegální činnost, kterou vězni páchají z věznic, tzn. nedovolená komunikace z mobilního telefonu a tady stále vězeňská služba nevyřešila problém,“ komentuje situaci Libor Ježek (ODS).

Ministerstvo spravedlnosti zatím dává věznicím čas, přestože chtělo situaci vyřešit do konce minulého roku. Novým, v pořadí už třetím, řešením by měly být detektory kovu. Rámy známé z letišť by se měly postavit na každém vězeňském oddělení. Nápad, který přišel po téměř třech letech od nevýhodné zakázky s rušičkami, přitom věznice už dlouhodobě používají u vstupních bran.