Kalousek proti odvolání Vesecké, podle Motejla má odejít

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek v současné době nezná jediný důvod, pro který by na vládě zvedl ruku pro odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, a tudíž nemá jediný důvod se domnívat, že Vesecká svoji práci nedělá dobře. Veřejný ochránce lidských práv by navrhl Vesecké, aby odešla sama. Kalousek v této souvislosti v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce připomněl, že podobný problém měl v době, kdy Jiří Paroubek jako předseda vlády odvolával Marii Benešovou a jmenoval do funkce nejvyšší státní zástupkyně právě Renatu Veseckou. I tehdy se Kalousek domníval, že Benešová dělá svou práci dobře a neměla by být odvolána na politický nátlak. Rovněž i za odvoláním Vesecké dnes vidí politický nátlak té či oné strany.

„Pokud bych měl jen ty informace, které mám teď, určitě bych hlasoval proti, protože dodnes nemám jediný důvod se domnívat, že by paní Vesecká svoji práci nedělala dobře,“ odpověděl Kalousek na dotaz, zda by hlasoval pro odvolání Vesecké ve vládě a zároveň dodal: „Protože existují-li ve státním zastupitelství nějaké skupiny, které spolu válčí, tak by se jim neměl poskytovat politický background.“

Kalousek:

„Pokud ministr spravedlnosti bude schopen sdělit důvody pro odvolání Vesecké, tak bych jej pravděpodobně podpořil, ale pokud by odvolání mělo být na základě mediálních a politických tlaků, jak ve vládě ze strany zelených nebo ve sněmovně ze strany sociální demokracie, tak jsem zásadně proti.“

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Otakar Motejl

„Navrhl bych doktorce Vesecké, aby odešla.“

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek připustil, že neměl radost ze sporu tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce a Marie Benešové. „V situaci, kdy dva lidé s takovou odpovědností spolu nemluví, musí jeden z nich odejít,“ vysvětlil důvod, proč odvolal Benešovou. Podobná situace je podle Paroubka i dnes, kdy si paní Vesecká nerozumí s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Některá vystoupení ministra dokonce Paroubek oceňuje, především v souvislosti s případem šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného.

Právě postup Vesecké v případě Adama Bašného ukazuje, že nejvyšší státní zástupkyně není již schopna navrátit důvěryhodnost v českou justici. Tak reagoval na možný odchod Vesecké z čela státních zástupců veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl.

Paroubek: komise má „převést věci do křišťálové čistoty“

Sněmovní vyšetřovací komise, kterou ke sporům v justici navrhují sociální demokraté, by podle Paroubka měla odpovědět například na otázku, zda skutečně ministerský předseda sám, či někdo jiný z jeho pověření, vykonával nátlak na ministra spravedlnosti v kauze Čunek, a to i přesto, že oba politici takové jednání odmítli. Druhým úkolem komise by mělo být zjistit, zda skutečně existuje tzv. justiční mafie. 

Od práce sněmovní komise však příliš mnoho neočekávají ani veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl a ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který tvrdí, že „nikdy žádná vyšetřovací komise nevyřešila věci, které se mají řešit úplně jinde.“ Rychetský se domnívá, že tyto věci se mají řešit standardním způsobem. „Naše zkušenosti se všemi komisemi jsou takové, že jejich výsledky vždy šly do ztracena,“ dodal Rychetský v Otázkách Václava Moravce.

Jak Rychetský, tak i Motejl se shodli na tom, že spory státních zástupců, které se v poslední době propírají v médiích, vrhají na celou justici špatné světlo a důvěra lidí v tento resort klesá.