Pražská ODS jednala o společném postupu ve sněmovně

Praha - Vedení občanských demokratů spolu s pražskými poslanci ODS dnes večer absolvovalo sérii jednání o fungování sněmovního klubu, dolaďování evropské kandidátky i aktuální mediální kauze Marka Dalíka. Širší vedení se však poslední jmenované záležitosti moc nevěnovalo. Již v podvečer potvrdili přítomní členové ODS pozici lídra stranické kandidátky v osobě Jana Zahradila. Následná schůze pražské sekce ODS se již plně věnovala řešení nejednotného hlasování o důležitých zákonech ve sněmovně, kde jednu z hlavní rolí hrají někteří pražští poslanci ODS.

Rebelové z ODS smetli v únoru například novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, kterou připravil vicepremiér a šéf Strany zelených Martin Bursík. Otevřeli tak dveře spekulacím o možném pádu vlády založené jen na těsné většině.

„Jedná se o standardní schůzku, v žádném případě to není kobereček. Chtěl bych jednat o tom, jak budeme komunikovat případná nesouhlasná stanoviska některých pražských poslanců k jednotlivým zákonům,“ uvedl 1. místopředseda ODS a hlavní iniciátor setkání David Vodrážka.

Pražští poslanci odmítají nařčení ze stranické rebelie. V případě neschválené ekologické novely, takzvané EIA, šlo podle nich o věcný nesouhlas, nikoli potopení vlády. To byl věcný problém, já nepotřebuju dávat žádnou výstrahu vládě, vypověděl místopředseda pražské ODS Jiří Janeček.

Vodrážka: Topolánek mě ujistil, že Dalíka za reportérem neposlal

Vodrážka si dnes s Mirkem Topolánkem krátce mezi čtyřma očima vysvětlil, jak to bylo se snahou předsedy vlády a ODS mediálně pomoci bývalému poslanci ČSSD Petru Wolfovi. Premiér mu prý řekl, že svého přítele Marka Dalíka žádným jednáním nepověřoval. Vodrážka uvedl, že premiérovo vysvětlení mu stačí. Podle vlastních slov Dalíkova kauza poškozuje ODS.

Účast na schůzce potvrdil pražský primátor Pavel Bém, podle kterého pražští poslanci vždy podporovali volební program ODS a stavěli se v parlamentu jen proti těm návrhům, v nichž se od něj vláda vzdalovala. Minulý týden také připomněl, že pražská ODS ve sněmovně představuje politickou sílu třiapůlkrát větší, než je celé zastoupení vládní Strany zelených: „Čas od času je tedy nezbytné některé politické priority prodiskutovat. Mají svůj názor na věc a určitě nejsou ti, kteří se budou nechat válcovat hlasovat pro blbost, hloupost, špatný zákon. A já je v tom chválím,“ dodal Bém. 

Člen pražské ODS Jan Bürgermeister
Zdroj: ČT24
Vydáno pod