Stát začal se sanací skládky v Pozďátkách

Pozďátky (Třebíčsko) - Dnes začala likvidace skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku. Stát problematickou skládku odkoupil prostřednictvím společnosti Diamo, která se ujala samotné sanance. 300 milionů korun k pokrytí nákladů na sanaci hradí státní firma Diamo nejen ze svého rozpočtu, ale může dosáhnout také na finance z evropských fondů. Sanaci potrvá přibližně 3 roky.

Jako první krok k likvidaci 30 tun různých odpadů a 10 tisíc tun zelené skalice instalovala firma Diamo na skládku čističku odpadních vod. Řada nebezpečných látek včetně kyseliny sírové vytékaly do podzemních vod ze skládky již několik let.

Skládka měla patřit k nejmodernějším zařízením svého druhu ve střední Evropě. Už v roce 1996, rok po kolaudaci, tu ale došlo k havárii, kdy byl začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. V té době už v ní bylo uloženo kolem 30 tisíc tun odpadu a v roce 1996 zhruba 10 tisíc tun zelené skalice. Od roku 1997 je proto skládka mimo provoz. O dva roky později byl na vlastníka skládky, jímž v té době byla třebíčská společnost DEP POZ, vyhlášen konkurz.