Před Obamou zavítá do Prahy izraelský prezident Peres

Praha - Jen několik dní před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy navštíví Českou republiku s největší pravděpodobností také izraelský prezident Šimon Peres. Do Prahy by měl přicestovat 30. března a zdrží se zřejmě až do 1. dubna. Peres míří do Prahy na pozvání prezidenta ČR Václava Klause. Klausův mluvčí však nechtěl oficiálně návštěvu komentovat. Na 30. března se nicméně chystají na Pražském hradě zvýšená bezpečnostní opatření, uzavřeny zůstanou například zahrady v okolí rezidence hlavy státu.

Devátý izraelský prezident by se kromě Klause měl setkat i s premiérem Mirkem Topolánkem a nejspíš také s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Připravována je procházka pětaosmdesátiletého izraelského politika po pražském Starém a Židovském městě i jeho návštěva v terezínském památníku.

Krátce po Peresově návštěvě přivítá Praha nového šéfa americké administrativy Baracka Obamu. Jeho ministryně zahraničí Hillary Clintonová na počátku měsíce ujistila Izrael „neochvějnou podporou“ a „trvalou angažovaností USA“. Palestincům pak řekla, že řešením problému je podle Washingtonu vznik dvou států, tedy izraelského a palestinského, s dobrými sousedskými vztahy.