Lidé by podle výzkumu uvítali elektronické známky

Praha – Elektronické dálniční známky jsou podle motoristické veřejnosti dobrý nápad a řidiči by uvítali, kdyby nahradily ty dosavadní nalepovací. Se změnou dálničních známek z papírových na elektronické by souhlasilo 71 procent motoristů, ukázal to bleskový průzkum, který uskutečnil Ústřední automotoklub ČR.

„Motoristé oceňují deklarovanou anonymitu, a především přenositelnost mezi auty v rodině, která by se podle jejich názorů pozitivně projevila na rodinných rozpočtech,“ komentoval výsledek průzkumu mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik. Dotazován byl podle něj v první polovině března vzorek šesti stovek respondentů z řad profesionálních i amatérských řidičů v celém Česku.

S projektem elektronických dálničních známek přišlo loni na jaře Ministerstvo dopravy vedené tehdy Alešem Řebíčkem. Úřad tvrdil, že zavedením elektronických vinět ušetří stát i řidiči. Stát nebude muset každoročně tisknout dálniční známky, protože viněty budou „věčné“ a řidiči je budou dobíjet jako mobilní telefony.

Navíc mají být přenosné, takže je bude možné využít pro více automobilů například v rámci rodiny. Distribuce má být stejná jako u současných známek, krabičky bude možné koupit u čerpacích stanic a na poště. Nad celým projektem se ale dodnes vznáší řada otázek, elektronické viněty mají i své kritiky. Nelíbí se jim například, že na dálnicích bude možné přesně zmapovat pohyb vozidla.