Zelené opouští další člen – šéf moravskoslezské organizace Koval

Ostrava - Stranu zelených opustil předseda moravskoslezské krajské organizace Vladislav Koval, narozdíl od nedávno odvolaných členů vnitrostranické frakce však vystoupil ze strany z vlastní vůle. Podle svých slov nemůže setrvávat ve straně, jejíž vedení s ním jako krajským předsedou nekomunikuje a nedbá názorů členské základny. Za nesmyslné, alarmující a v demokratické straně nepřípustné označil Koval právě vyloučení dvou poslankyň a dvou dalších členů SZ, o kterém víc než před týdnem rozhodla republiková rada zelených.

Koval patřil k dlouhodobým kritikům předsedy SZ Martina Bursíka. Funkci krajského šéfa zelených obhájil v únoru, jeho region tím podle něj dal najevo, že s Bursíkovou politikou nesouhlasí. Politice se chce Koval dál věnovat. Bude hledat takovou alternativu, kde za svůj názor nebude v nebezpečí vyloučení a kde bude cítit podporu vedení pro svou práci a chuť komunikovat, uvedl s tím, že ostatní zelené nevyzývá k opuštění strany, ačkoli zaznamenal, že někteří jeho kolegové tento krok zvažují rovněž.

Odchod části zelených z Moravskoslezského kraje předpovídala minulý týden bývalá první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Ještě předtím vystoupila ze SZ část členů z Liberecka. Bývalý předseda tamní organizace Jan Vondrouš před třemi týdny na protest proti Bursíkově politice ze Strany zelených vystoupil a založil nový politický subjekt Demokratickou stranu zelených. Kuchtová se k nové straně nehlásí a vyzvala své bývalé stranické kolegy, aby si udrželi vliv ve straně a SZ neopouštěli.

Bursík se prý odlivu členů nebojí. Uvedl nedávno, že někteří odcházejí, ale noví, kteří zřejmě čekali, až si SZ vyřeší vnitřní rozpory, přicházejí. Členská základna počátkem roku čítala zhruba 2500 lidí. Kuchtová odhaduje odliv členů v řádech desítek.