Sněmovní schůze má na programu radar, volební i antidiskriminační zákon

Praha - Druhá letošní řádná schůze Poslanecké sněmovny má dnes na programu až 160 položek k projednávání. Mezi nejzajímavější témata smlouvy o výstavbě protiraketové radarové základny v Brdech a zákaz víkendové přepravy kamionů. Jednat se bude s největší pravděpodobností také o možnosti změny volebního, protikuřáckého i antidiskriminačního zákona, který vetoval prezident Václav Klaus. K navrženým bodům patří také reformní zdravotnické zákony, na které se při předešlé schůzi nedostalo.

Podle dnešního vyjádření ministryně Daniely Filipiové (ODS) se zdravotnické normy zřejmě odloží i tentokrát. Stále totiž neskončila jednání s koaličními partnery, pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb, kteří mají k návrhů výhrady.

Poslanci si oficiální program musí nejprve odsouhlasit v úvodu jednání. Co se týče antidiskriminačního zákona, není jisté, jestli se o něm na této schůzi rozhodne. K přehlasování veta je potřeba nejméně 101 hlasů. Dolní komora o normě měla hlasovat už v červnu. Kvůli nedostatečné podpoře se však zákon odsouvá ze schůze na schůzi. ČR je zatím poslední zemí unie, která zákonnou ochranu před diskriminací nemá. Přijmout ji přitom měla už při vstupu do EU v roce 2004. Hrozí jí žaloby a pokuta od Evropské komise.

Možnosti novely volebního zákona

Podle návrhu programu sestaveného organizačním výborem sněmovny by se poslanci mohli zabývat vládními novelami volebního zákona. První z nich přichází s takzvanou řeckou variantou volebního systému, která počítá s bonusem pro vítěze voleb. V prvním kole by se hlasy rozdělily na úrovni volebních regionů metodou, která byla v Česku používána do roku 1998 a která vede k přísněji poměrnému rozdělení mandátů než současný systém. Zbytek hlasů by pak připadl celostátně vítězné straně. S návrhem však nesouhlasí koaliční KDU-ČSL ani poslanec vládní ODS Jan Schwippel. Koalice se dohodla, že o námitkách lidovců bude dál diskutovat.

Sněmovna má už v prvním čtení schvalovat prováděcí novely parlamentních jednacích řádů k Lisabonské smlouvě EU, které se týkají takzvaného vázaného mandátu vlády. Její zástupci by na úrovni EU mohli souhlasit s předáním rozhodovacích kompetencí do Bruselu pouze tehdy, budou-li k tomu mít souhlas obou komor parlamentu. Schválení novel si stanovili jako podmínku pro následnou ratifikaci smlouvy v horní komoře především senátoři ODS.

Kluby rozhodnou o vypárování Kvapila a Hinka

Ještě před začátkem schůze sněmovny se sejdou stranické kluby. Sociální demokraté a komunisté budou jednat, zda při hlasování vypárují těžce nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila a občanského demokrata Vladimíra Hinka, který leží v nemocnici po páteční dopravní nehodě.