Zraněného řidiče vyprošťovali hasiči, nehodu nepřežil

Staré Město - V pondělí večer zasahovali hasiči u vážné dopravní nehody na železnici ve Starém Městě. Na místě se tam srazilo osobní auto Renault Megane s motorovou lokomotivou. Řidič vjel na nechráněný železniční přejezd v době, kdy se od Uherského Hradiště blížila souprava spojených dvou motorových lokomotiv. Po nárazu tlačila lokomotiva auto asi 200 metrů po kolejích, uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Pětapadesátiletý řidič osobního auta vážným zraněním v nemocnici podlehl. Jeho těžce zraněná spolujezdkyně je hospitalizována v Brně, řekl mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Vozidlo Renault Mégane se s vlakem střetlo na přejezdu označeném výstražnými kříži bez světelné signalizace. „Řidič se zřejmě plně nevěnoval řízení a dostatečně se nepřesvědčil, jestli může železniční přejezd bezpečně přejet. Strojvedoucí těsně u přejezdu sice stačil použít rychlobrzdu, ale srážce se již nešlo vyhnout,“ popsal Mergental.

První na místo nehody přijela hlídka Městské policie Staré Město. Strážník počkal na dojezd první sanitky a společně se zdravotníky pomohl vytáhnout zraněnou spolujezdkyni. Hasiči dorazili o pár minut později a začali vyprošťovat zraněného řidiče. Muž byl ve vraku značně zaklíněn a zdemolovaná karoserie se omotala kolem jeho těla. Hasiči museli použít speciální vyprošťovací a hydraulické zařízení, kterým se podařilo postupně vrak rozstříhat a uvolnit sevření.

Manželský pár byl hospitalizován v Uherském Hradišti, kde řidič těžkým zraněním podlehl. Jeho manželka byla poté letecky přepravena do Brna.

Během zásahu složek integrovaného záchranného systému byla zcela zastavena doprava na železniční trati mezi Starým Městem a Uherským Hradištěm. Odstraňování následků trvalo do pozdních nočních hodin, uvedl Mitáček.