Praha zřídí kvůli návštěvě Obamy informační linku

Praha - Hlavní město zřídí kvůli dubnové návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy bezplatnou telefonickou linku, na které lidé získají informace o dopravních omezeních a dopadech návštěvy na chod města. Linka bude podle náměstka primátora Rudolfa Blažka zprovozněna příští týden. Zástupci policie dnes přirovnali plánovaná bezpečnostní opatření se summitem NATO, který se uskutečnil v Praze v roce 2002. Jeho pořádání tehdy stálo ČR přibližně miliardu korun, více než dvě třetiny peněz šly na zajištění bezpečnosti.

Obama přiletí do Česka 4. dubna a odcestuje 5. dubna. Navštíví pravděpodobně Pražský hrad a Kongresové centrum. Zúčastní se jednání s 27 hlavami evropských států, podle premiéra Mirka Topolánka se chce sejít i s exprezidentem Václavem Havlem a prohlédnout si město. Ve staré Praze zřejmě přednese projev.

Na bezpečnostních opatřeních v souvislosti s pobytem prezidenta Obamy se má podílet asi 2500 policistů, druhý den bude podle pražského policejního ředitele Martina Červíčka nasazeno až 3000 policistů. Pražany mohou podle něho čekat na některých místech dopravní omezení a někde i zvýšené policejní kontroly. Na některá místa se lidé zřejmě nedostanou vůbec. Zvláštní bezpečnostní opatření se budou týkat především oblastí Pražského hradu, Kongresového centra, Evropské třídy, hotelu, kde bude Obama ubytován, a míst, kde bude projíždět jeho kolona.

Odpůrci i zastánci radaru chystají demonstrace

V době Obamovy návštěvy chystají demonstraci odpůrci i zastánci výstavby radaru. Obamu, který v lednu vystřídal v Bílém domě George Bushe, pozval do Česka prezident Václav Klaus. Americký předsunutý tým už v Praze obhlížel místa, kde se bude Obama pohybovat.

Demokratický prezident Obama do Česka zavítá během své první cesty do Evropy, přijede po ekonomické schůzce skupiny G20 v Londýně a po summitu Severoatlantické aliance ve Štrasburku a Kehlu 4. dubna. Po Česku pravděpodobně odletí zpět do své vlasti. Hovoří se ale také o jeho následné návštěvě Turecka.

V Praze demonstrují komunisté proti radaru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod