Koalice zablokovala sněmovnu, vláda poté stáhla smlouvy o radaru

Praha - Sněmovna se dnes nakonec k žádnému rozhodování nedostala. První den jednání březnové schůze skončil bez toho, aby poslanci schválili její program. Postarala se o to vládní koalice, která dnes byla v dolní komoře v menšině. Závěrečné schvalování programu ale dokázala zablokovat. Opozice díky momentální převaze zařadila do programu například smlouvy o americké radarové základně v Česku. Vláda reagovala tím, že je obě ze sněmovny stáhla. K jednání se chce podle premiéra Mirka Topolánka vrátit po jednání s americkou administrativou a po summitu NATO ve Štrasburku a Kehlu. Poslanci se znovu sejdou zítra v 09:00.

Poslanci se znovu sejdou ve středu a měli by pokračovat ve schvalování programu schůze. O zablokování dnešního jednání se odpoledne postarali poslanci ODS a Strany zelených, kteří postupně požádali o dvouhodinové přestávky na jednání svých klubů. Jednání sněmovny by tak mohlo pokračovat až od 21:00, kdy už ale poslanci podle jednacího řádu nemohou hlasovat.

Postup vládní koalice kritizoval předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Vládní poslanci podle něj zabránili tomu, aby dnes sněmovna mohla cokoli projednávat. Opozice získala náskok mimo jiné kvůli tomu, že nepáruje těžce nemocného poslance Tomáše Kvapila (KDU-ČSL) a poslance Vladimíra Hinka (ODS), který je v nemocnici po dopravní nehodě. „V situaci, kdy vláda existuje za pomoci přebělíků, korupce a zastrašování, jsou snahy o nějaké férové párování směšné,“ ostře reagoval opoziční místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Za hlavní argument svého tvrzení považuje aktuální provalení kauzy Marka Dalíka a poslance Wolfa. 

Topolánek: Neznamená to, že bychom na ratifikaci rezignovali

Jiří Paroubek:

„Jsem přesvědčen, pokud by se vláda nezachovala takto zbaběle, že zítra mohly být tyto smlouvy smeteny ze stolu. Vláda tuto zdržovací taktiku nemůže hrát do nekonečna.“

Vláda ale nechtěla nechat nic náhodě, a protože nyní nemá ve sněmovně většinu, stáhla ze sněmovny smlouvy o americké radarové základně v Česku. Podle premiéra tím ale není schvalování smluv ukončeno: „Chtěli jsme zabránit podobné situaci jako s našimi vojáky v Afghánistánu, kdy vlastně neschválením mise byly ohroženy životy.“ Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je stažení smluv zbabělost vlády a velké vítězství opozice. Nevypárovaný ministr Martin Bursík ale krok vlády označil za rozumný: „Je nesmyslné, abychom ratifikovali v momentě, kdy teprve čekáme na názor americké administrativy a prezidenta Obamy.“

Odpůrci smluv prosadili jejich projednávání navzdory nesouhlasu koalice. Kromě opozice byly pro i poslankyně Olga Zubová s Věrou Jakubkovou, které byly nedávno vyloučeny ze Strany zelených. „To neznamená, že bychom na ratifikační proces rezignovali,“ zdůraznil premiér. Vláda může tyto smlouvy kdykoli vrátit zpět do sněmovny, uvedl Topolánek. Připomněl, že stále platí souhlas Senátu, který smlouvy schválil již loni v listopadu. K jednání o smlouvách se chce vláda vrátit po jednání s americkou administrativou a po summitu NATO ve Štrasburku a Kehlu. Příslušný bod z jednání sněmovny má právo stáhnout jak vláda, tak i jakýkoliv předkladatel.