Policie obvinila soudce Nagye z korupce

Praha - Protikorupční policie po téměř ročním prověřování obvinila z korupce a dalších čtyř trestných činů bývalého mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, kterého natočila televize Nova skrytou kamerou při přijímání úplatku. "Dnes mi bylo doručeno obvinění, ale nechci se k tomu dále vyjadřovat, abych neovlivňoval vyšetřování případu," řekl k případu Nagy. S informací přišel deník Právo.

Podle Práva klade policie Nagyovi za vinu přijetí úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, padělání a pozměňování veřejné listiny, podvod a neoprávněné nakládání s osobními údaji. Za to mu může hrozit až dvanáctiletý trest. Nagy s obviněním nesouhlasí. Policie jej do současnosti ještě vůbec nevyslechla. Nagy to vysvětluje tím, že u výslechu dosud nebyl, protože se necítí dobře a je stále v pracovní neschopnosti.

Kromě úplatku 50 000 Kč za citlivé informace, které chtěl přijmout od reportérů TV Nova, měl Nagy problémy už předtím. V minulosti padělal protokol o jednání u Okresního soudu v Mladé Boleslavi, jež bylo nařízeno na 14. února 2007, ovšem kvůli jeho nepřítomnosti se nekonalo. Soudce si vymyslel a zaprotokoloval závěrečnou řeč obhajoby a vynesl rozhodnutí, jako by se líčení opravdu uskutečnilo. Nejvyšší soud mu za to na půl roku snížil plat o čtvrtinu.

Vydáno pod