Páteční jízdy kamionů mají zůstat a mýtné se pak zvýší

Praha - Podle informací z ministerstva dopravy by návrh úplného zákazu pátečních jízd kamionů nemusel nakonec vejít v platnost. ODS má údajně připravený kompromis, podle kterého by nákladní auta v tuto dobu jezdila bez omezení a zároveň platila vyšší mýtné. Nový plán však nemá podporu v táboře Zelených. Těm trvalo 15 měsíců prosadit vládní schválení celoročního zákazu. Martin Bursík, který se s tehdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem na novele dohodl, je teď ve Spojených státech a zbytek strany se snaží udržet původní dohodu.

Hlavním argumentem Zelených je případné zatížení mimodálničních komunikací. „Pustit kamiony a zároveň zdražit mýtné by znamenalo, že budou jezdit po silnicích nižších tříd,“ uvedla Hospodářským novinám místopředsedkyně strany Kateřina Jacques. Podle ní by ODS porušila vládní prohlášení. Občanští demokraté v čele s ministrem Bendlem však přicházejí s odlišným názorem - na dopravce dolehla ekonomická krize a počet kamionů na silnicích se tím pádem zmenšil. Dopravci potvrdili, že nyní jezdí po dálnicích o pětinu méně kamionů než loni.

Pokud by plán prošel, může ministerstvo dopravy stanovit výši mýtného vyhláškou. Místo pátečního zákazu od tří do šesti odpoledne by tak byl průjezd v této době dražší, v noci pro změnu levnější. Přesné ceny však ministerstvo prozatím nehodlá zveřejnit.