Za zřícení observatoře na Sněžce může defekt konstrukce

Pec pod Sněžkou - Podle prvních odhadů může za zřícení části polské observatoře na Sněžce porušení opěrné ocelové konstrukce. Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil. Na Sněžku je možné dostat se jen z české strany, v Polsku platí pro turisty zákaz až do odvolání.

I přes zhroucení terasy vrchního talíře observatoře se pozorování na Sněžce provádí dál. Odborníci museli měřící přístroje odmontovat a přesunout je na místo, kde nehrozí jejich poškození. Nehoda totiž mohla narušit i další části budovy. Technici teď zjišťují, jak by dalšímu pádu mohli zabránit.

Konstrukce disků observatoře, která připomíná létající talíře, je z oceli. Náklady na jejich opravu se už teď odhadují na miliony polských zlotých. Případná rekonstrukce ale nezačne dřív, než roztaje sníh.

Problémy observatoře se objevily už ve čtvrtek odpoledne, kdy začaly stěny ve tvaru tří disků praskat. Zhroucenou terasu objevili po víkednu technici, kteří šli stav observatoře zkontrolovat. Výstup na Sněžku je teď možný jen z české strany. I přesto si ale musí turisté dát pozor. Při silném větru by se mohly jednotlivé kusy plechu odtrhnout a někoho zranit.