Za vraždu německého důchodce udělil soud 18 let

Praha - Padesátiletý Otto Smetana půjde za 15 let starou vraždu německého důchodce ve Frankfurtu nad Mohanem s konečnou platností na 18 let do vězení. Rozhodl o tom dnes odvolací pražský soud. Zmírnil tak lednový verdikt Krajského soudu v Plzni, který mu vyměřil souhrnný dvacetiletý trest. Recidivista si již odpykává deset let vězení za dvojnásobnou loupež.

Smetana se počátkem prosince 1992 vloupal do rodinného domku ve frankfurtské čtvrti Oberrad, aby získal peníze. Překvapil ho přitom dvaasedmdesátiletý majitel Philip Martin. Smetana ho devětkrát bodl a odešel s vkladní knížkou, na níž bylo 30 000 německých marek (zhruba 600 000 korun). Peníze se mu ale nepodařilo v bance vybrat.

Smetana vraždu Němce popíral. V domě oběti se ale našly na láhvi jeho otisky prstů, proti němu svědčil i švagr Petr Procházka. Uvedl, že v domě byli společně. Tvrdil, že on sám ale z domu odešel před Smetanou. Nevěděl prý, co se tam později stalo. Smetana se mu údajně později přiznal, že důchodce zabil.

Plzeňský trestní senát recidivistu dříve dvakrát osvobodil, protože se mu nepodařilo vraždu prokázat. Odvolací soud mu však případ vrátil.

Vydáno pod