Sněmovna bude hlasovat o slučování pojišťoven

Praha - Poslanecká sněmovna se bude zabývat návrhem, který by zpřesnil pravidla pro slučování zdravotních pojišťoven. Zákonodárci dnes novelu zákona o pojišťovnách poslali k projednání do zdravotnického výboru. Normu předložili poslanci Ludvík Hovorka a Jiří Carbol (oba KDU-ČSL) spolu s poslankyněmi vyloučenými ze Strany zelených Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou. Sněmovna rovněž poslala do závěrečného hlasování předlohu zákona o odškodnění českých občanů z Podkarpatské Rusi. Ti mají šanci na odškodnění za nemovitý majetek, který na tomto území museli nechat v období kolem druhé světové války.

Podle poslaneckého návrhu novely zákona o zdravotních pojišťovnách by sloučení nebo splynutí mělo být možné pouze v případě, že některá z pojišťoven do roku od založení nezíská alespoň 50.000 pojištěnců, nebo když se ocitne v nucené správě. Slučování pojišťoven plánuje ministerstvo i opoziční stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

Důvodem k uvalení nucené správy by přitom podle návrhu novely neměla být situace, kdy pojišťovna nenaplní svůj rezervní fond. Když z něj totiž pojišťovna v nepříznivém období čerpá peníze na proplácení péče, nelze to prý považovat za závažný nedostatek.

Proti zamítnutí novely v prvním čtení hlasovali sociální demokraté, komunisté, všichni čtyři předkladatelé a také Milan Šimonovský a Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL). Poslanec Jozef Kochan (ODS), který zamítnutí navrhl, považuje novelu za nesystémovou. Stanovisko ve stejném duchu přednesl dnes ve sněmovně také ministr školství Ondřej Liška (SZ) v zastoupení nepřítomné ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS). Podle vlády návrh obsahuje řadu věcných nejasností i legislativně technických nedostatků.

Češi z Podkarpatské Rusi se nejspíš dočkají odškodnění za majetek

Lidé by podle návrhu měli mít nárok na desetinásobek ceny nemovitostí, stanovené podle příslušných vládních nařízení a vyhlášek z let 1947 až 1959. Maximální částka by měla činit 2 miliony korun pro jednotlivce. „Je to strop, který může někoho poškodit, ale na druhou stranu neohrozí nějakým zásadním způsobem státní pokladnu,“ uvedla již dříve spoluautorka předlohy Eva Dundáčková (ODS).

Nepředpokládá, že nárok vznese více než 400 lidí, což by pro státní pokladnu byl výdaj maximálně ve výši 800 milionů korun. Nárok by kromě dosud žijících lidí mohli uplatnit u ministerstva vnitra i jejich pozůstalí - manželé, manželky nebo děti, a to do konce roku 2012. Vyplácelo by se od roku 2010. Dundáčková zdůraznila, že nárok by mohli uplatnit jen čeští občané.

Návrh se týká lidí, kteří museli někdejší Podkarpatskou Rus, součást prvorepublikového Československa, opustit po jejím zabrání maďarskou armádou v letech 1938 a 1939 nebo odstoupení území Sovětskému svazu v roce 1945.

  • Michaela Šojdrová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/13/1227.jpg
  • Eva Dundáčková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/75/7437.jpg
Vydáno pod