Opravy silnic na Vysočině budou stát asi 150 milionů

Jihlava - Letošní zima způsobila na regionálních silnicích Vysočiny škody za zhruba 150 milionů korun, což je ve srovnání s minulým rokem skoro dvojnásobná částka. Na poškozené vozovky teď narážejí řidiči v celém kraji. Silničáři už začali spravovat nejhorší místa. Nejpozději do konce května by měly být provedeny opravy za 100 až 120 milionů korun, uvedl po jednání se zástupci krajské správy a údržby silnic hejtmanův náměstek Libor Joukl.

Rychlost oprav bude záviset na počasí. Podle Joukla se silničáři budou snažit provést hlavní objem prací co nejdříve. O něco větší trpělivost budou potřebovat řidiči v těch úsecích, kde se chystají souvislé opravy vozovek. Záplatovat díry by tam teď podle náměstka nemělo cenu.

Pro urychlení oprav vozovek připravuje kraj Vysočina velký projekt, na který se zřejmě pokusí dostat peníze z evropských fondů i od soukromých investorů. Na financování oprav by se z části mohly podílet firmy, které se zabývají stavbou silnic na Vysočině. Tím by si zajistily práci a krajská samospráva by díky této spolupráci mohla na svých komunikacích provést větší objem prací.

Kraji patří skoro 4600 kilometrů silnic II. a III. třídy. Po loňské mírnější zimě padlo na opravy vozovek asi 80 milionů korun. Peníze na odstranění nynějších rozsáhlejších škod mají krajští silničáři ve svém rozpočtu, uvedl náměstek. Na letní údržbu a opravy dostali zhruba čtvrt miliardy korun.