Úspěchy a pády ambiciózního lídra Jiřího Paroubka

Praha - Sociální demokracie má v současné době lídra s takřka neotřesitelnou pozicí. Jiří Paroubek během několika let postupoval od pražského magistrátu přes ministerské křeslo až do pozice hlavního muže Strakovy akademie. Dnes je bývalý premiér vůdčí osobností české opozice. Za tři roky Paroubek v čele sociálních demokratů zažil porážku v parlamentních volbách i triumf v nedávném hlasování o krajské samosprávě. Přitom Paroubkovy ambice jdou ještě dále - příští rok chce znovu usednout v premiérském křesle a do budoucna se nebrání ani úvahám o postu prezidenta.

Málokterý politik vyvolává ve společnosti tak silné emoce jako právě šestapadesátiletý lídr ČSSD Jiří Paroubek. Mnozí kritici jeho vystupování charakterizují výrazy jako konfrontační styl, pragmatismus či populismus, jiní právě těmto postojům připisují Paroubkův úspěch, který se přenáší na situaci v celé straně i na roli silného protipólu nynější koalici. Paroubkova politická osobnost je notně živena také konfliktním vztahem k médiím. Nekompromisní výstupy adresované „pravicově zaujatým“ deníkům i konkrétním novinářům se staly výrazným symbolem jeho sebevědomé image, dělící společnost na sympatizanty, nepřátele či posměváčky.

V politice je již od 18 let

O politiku projevil mladý student Vysoké školy ekonomické zájem již v raně dospělém věku. V 18 letech se stal členem Československé strany socialistické, v jejíchž službách vytrval až do roku 1986. Jako ekonom vykonával například funkci náměstka ve známém podniku Restaurace a jídelny. Záhy po revoluci vstoupil do obnovující se ČSSD, jejíž voliči ho poslali do pražského zastupitelstva. Prvního skutečného stupně na cestě k politickému vrcholu dosáhl jmenováním do důležité funkce pražského náměstka pro oblast finanční politiky. V té době však v rámci ČSSD působí už jako ústřední tajemník.

Rok 1993 znamenal pro Paroubka první politickou prohru - v boji o křeslo předsedy sociálních demokratů podlehl Miloši Zemanovi. V roce 2000 neúspěšně kandidoval do Senátu v Praze 8. Nová éra v jeho politické kariéře nastala v roce 2004, kdy se v srpnu stal ministrem pro místní rozvoj ve vládě Stanislava Grosse a po pádu tohoto kabinetu byl v dubnu 2005 překvapivě jmenován premiérem. Členem Poslanecké sněmovny je od června 2006. V květnu stejného roku jej pak delegáti sjezdu poprvé zvolili předsedou strany ČSSD a v březnu 2007 svoji pozici obhájil. Vždy vyznával příkladnou kázeň a razantní řešení konfliktů. „Nemůžeme mít ze strany diskusní spolek Vltavan, kde si každý dělá, co chce. Budeme-li spolkem Vltavan, nemůžeme ve volbách uspět,“ tehdy prohlašoval.

Prohrané volby 2006 nesl těžce, krajské volby vše vynahradily

Po prohraných parlamentních volbách v roce 2006 se ČSSD po osmi letech stala opoziční stranou. Vyhrocená atmosféra tehdejší předvolební kampaně spolu se zklamáním zanechaly stopy také na Paroubkovi. „Demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948 - snad jen s rozdílem, že hrozí modrá totalita,“ komentoval tehdy pokořený předseda při veřejném vystoupení.

Obrat přišel zhruba po dvou letech. ČSSD pod Paroubkovým vedením poprvé v historii vyhrála krajské volby - na podzim 2008 získala v krajských volbách přes 35 procent a uspěla i ve volbách senátních. Stalo se tak i přes fakt, že jen týden před volbami musel Paroubek vysvětlovat vřelé vztahy s nechvalně známými osobami z pražského podsvětí. Na křtu jeho knihy se potkali lidé, které Paroubek dřív označoval jako své přátele: hoteliér Bohumír Ďuričko a provozovatel Matějské pouti Václav Kočka se synem. Opilý Ďuričko vytáhl zbraň a Kočku mladšího zastřelil. Paroubek byl tak opět postaven před vážnou zkoušku. „Tato událost nemá nic společného s politikou ani programem sociální demokracie,“ vysvětloval tehdy Paroubek.

V osobním životě Jiřího Paroubka nastal zvrat až v posledních letech. Celých 28 let byl ženatý s překladatelkou a učitelkou francouzštiny Zuzanou, se kterou má dospělého syna. V současnosti je podruhé ženatý, manželka Petra vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a pracovala na úřadě vlády jako tlumočnice.

Jiří Paroubek

narozen 21. srpna 1952 v Olomouci
studium na Vysoké škole ekonomické ukončeno 1976
1998 - 2004 - náměstek primátora Prahy pro oblast finanční politiky
2004 - 2005 - ministr pro místní rozvoj
2005 - 2006 - předseda vlády České republiky
2006 - zvolen předsedou ČSSD
2006 - stává se členem Poslanecké sněmovny

  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/349/34893.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/540/53998.jpg
  • Jiří Paroubek na křtu své knihy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/470/46948.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/283/28229.jpg