Soud zpřísnil zlínským strážníkům trest za neposkytnutí pomoci

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes zpřísnil trest dvěma bývalým strážníkům zlínské městské policie. Za neposkytnutí pomoci jim uložil deset měsíců podmíněně odložených na tři roky. Čtyřiatřicetiletý Tomáš Sháněl a o šest let mladší Roman Šiška nepomohli 2. října 2005 opilému a vážně zraněnému Vojtěchu Janochovi z Rackové na Zlínsku. Dvaačtyřicetiletý muž tehdy do rána v křoví v centru Zlína zemřel - ovšem na následky zranění, která mu způsobil někdo jiný.

„Ležel tam viditelně těžce zraněný člověk, který nemohl chodit. Obžalovaní mu přesto nezavolali pomoc. Nelze připustit, aby se rozšiřovala a bujela lhostejnost, která zapříčiní úmrtí člověka. S ohledem na následek jsme zvýšili trest o jednu čtvrtinu zákonné sazby,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Radomír Koudela. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obžalovaným hrozil až jeden rok vězení. Zlínský okresní soud je v lednu uznal vinnými a vyměřil jim sedmiměsíční tresty podmíněně odložené na 16 měsíců. Strážníci, kteří od počátku trestního řízení vinu odmítají, se odvolali. Odvolání podala i státní zástupkyně Eva Žďárská, která navrhovala překvalifikování obvinění na ublížení na zdraví s následkem smrti.

Zbili, nebo jen nepomohli? 

Obvinění, že opilého strážníci dokonce zbili, čelili policisté zpočátku vyšetřování, státní zástupce ale skutek pro nedostatek důkazů překvalifikoval na neposkytnutí pomoci. Pokud by věc byla nyní opět překvalifikována, strážníkům by hrozila sazba deset až 15 let. Žďárská argumentovala výpovědí svědka Tomáše Šmída, který byl se Shánělem v říjnu 2005 ve vazební věznici. Právě tomuto muži si Sháněl údajně stěžoval na mladšího kolegu, jenž prý poškozeného zbil a zkopal.

Odvolací soud však Šmídovu výpověď označil za nepřímý důkaz, který není podpořen řetězcem dalších alespoň nepřímých důkazů, a návrh Žďárské zamítl. Jako nedůvodné senát krajského soudu zamítl také odvolání obou obžalovaných, kteří již mezitím řady zlínské městské policie opustili.

Opilý Janoch z baru domů nedošel

Sháněl a Šiška v noci 2. října 2005 vyvedli opilého Janocha z baru v centru Zlína, kde se pozvracel a odmítal zaplatit útratu, do nedalekého křoví. Tam do rána zemřel na následky četných vnitřních zranění způsobených cizím zaviněním. Pachatele policie dosud nenalezla. Obžalovaní odmítli u soudu vypovídat, při výslechu na policii však vinu jednoznačně popřeli.

Popsali průběh tehdejší služby s tím, že po vyvedení z baru evidentně opilému Janochovi řekli, aby šel domů do Rackové. Podle nich si muž ani nestěžoval na žádné zdravotní potíže. Strážníci vyjádřili lítost nad jeho úmrtím s tím, že oni s ním však nemají nic společného. Matka zemřelého Květoslava Janochová to nepřijala, trvá na tom, že synovi smrt přivodili obžalovaní.