Vodrážka považuje výpad ČSSD za politicky nezodpovědný

Praha - Úsilí ČSSD posledních dnů o vyslovení nedůvěry vládě v době hospodářské krize a během předsednictví České republiky Evropské unii považuje první místopředseda občanských demokratů David Vodrážka za nezodpovědné. Opozice se podle něj amorálně snaží využít sněmovní absence poslance ODS Vladimíra Hinka z důvodu dopravní nehody, když ČSSD vyjádřila neochotu Hinka při hlasování sněmovny vypárovat. Vodrážka věří, že Topolánkův kabinet ustojí hlasování o nedůvěře i tentokrát.

Vodrážka rovněž upozorňuje, že kauza Wolf vznikla za vlády sociálních demokratů v době Wolfovy loajality k ČSSD. Až poté, kdy změnil svůj politický postoj, vypluly podle Vodrážky kompromitující informace na veřejnost. Vodrážka podotkl, že je potřeba se ptát „cui bono“, tedy komu z toho plyne prospěch.

ČSSD využívá hospodářské krize k politickému zviditelnění

David Vodrážka vzkazuje poslanci ODS Vladimíru Hinkovi:

„Já bych chtěl říct osobně, Vláďo, uzdrav se co nejdřív, vykašli se na politiku a dej se do pořádku.“

David Vodrážka vytkl sociální demokracii, že vyvolává paniku z hospodářské krize, čímž sleduje především vlastní politický profit. Odmítl tvrzení ČSSD, že by vláda někdy informovala o dopadech a průběhu krize nepravdivě. „Úlohou vlády je samozřejmě pravdivě informovat, ale na druhé straně se snažit co nejvíce zmírnit paniku a nešířit ji,“ řekl Vodrážka s tím, že krize je záležitostí celospolečenské ztráty důvěry a cestou z krize je snaha důvěru lidí v bankovní sektor obnovit.

Systém proplácení poplatků v krajích hodnotí Vodrážka za chaotický

Po zavedení proplácení poplatků v krajských zdravotnických zařízení se podle místopředsedy ODS ukazuje, že slibovaný jednotný systém proplácení je v nedohlednu.

David Vodrážka:

„Nám na rozdíl od sociálních demokratů jde o pacienty, kdežto sociální demokracii jde pouze o voliče.“

„Bude scházet miliarda občanům v krajích, protože bude chybět v rozpočtech krajů. To jsou rozpočty, které se týkají všech občanů, kteří v tom kraji bydlí. To není rozpočet hejtmana nebo zastupitele. To je rozpočet vás všech občanů.“ Vodrážka jmenoval některé regionální projekty, na jejichž realizaci v krajských rozpočtech nebudou peníze díky jejich směrování na pokrytí proplácených regulačních poplatků. Vodrážka konstatoval, že regulační poplatky prokazatelně plní svůj účel a pomáhají více nemocným.

David Vodrážka
Zdroj: ČT24