Památkáři se bojí o peníze, čeká je chudá sezona

Praha - Šetření kvůli finanční krizi by se mohlo negativně projevit i na návštěvnosti památek. Národní památkový ústav totiž podle počtu lidí, kteří za první dva měsíce letošního roku památkové objekty navštívili, očekává i více než desetiprocentní propad návštěvnosti oproti loňskému roku. Počítá s nižšími výnosy za vstupné a pro případ, že by propad byl výrazný, bude připravovat i krizový plán.

Před zahájením letošní turistické sezony si někteří správci hradů a zámků stěžovali, že ještě neznají své letošní rozpočty. „Nevíme, kolik máme na obnovu. Přitom by měly být všechny práce hotové do zahájení sezony, protože pak si už nemůžeme dovolit památku zavřít,“ varuje správce zámku v Nebílovech Milan Fiala.

I ostatní správci památek tvrdí, že na situaci upozorňují každý rok, nic se ale prý nemění. „Navíc víme, že ministerstvo, potažmo památkový ústav, peníze zná krátce po schválení rozpočtu, ale nejsou schopni je na instituce distribuovat,“ uvedl jeden z nich. Dodal, že termíny přidělování peněz se neustále zpožďují.

Památkový ústav spravuje stovku českých hradů a zámků a tržby za vstupné spolu s pronájmy tvoří významnou část jeho rozpočtu. Za rok 2007 tvořily vlastní výnosy ústavu téměř 417 milionů korun. Od státu pak putuje na památky přibližně miliarda korun ročně.