Nová nadace podpoří naše vojáky v zahraničí

Praha - Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR zakládá nadaci Podporuji naše vojáky, jejímž cílem je finanční podpora rodin vojáků zraněných nebo zabitých v zahraničních misích. Při společném vystoupení s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem to dnes řekl prezident asociace Jiří Hynek.

Nadace chce především poskytovat studijní stipendia pro děti v zahraničí zraněných či zabitých vojáků. Každý rok by také měla poslat všem českým vojákům nasazeným v zahraničí vánoční dárek. Nadace by byla na armádě nezávislá. Peníze na provoz chce získávat z darů a z prodeje propagačních předmětů, například triček a nálepek na auto. Koupí předmětu s logem nadace podle Hynka Češi mohou vyjádřit, že jsou na své vojáky působící v zahraničních misích hrdí. „Chceme v tomto národě zvýšit hrdost na vlastní armádu a druhým aspektem je to, že chceme rodinám vojáků, kteří buď padli, nebo byli těžce zraněni, zjednodušit život,“ uvedl Hynek.

Vzorem pro nadaci se staly podobné organizace, které působí v zahraničí, především ve Spojených státech. Hynek vyjádřil přesvědčení, že stejný princip může fungovat i v Česku, pokud „tento národ ukáže, že je na svoji armádu hrdý, že to není národ defétistů, jak se říká, že umí vyjádřit svoji vděčnost“. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek iniciativu uvítal a přislíbil svou spolupráci.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/645/64465.jpg
  • Podporuji naše vojáky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/748/74713.jpg