Plzeňský magistrát řeší, jak příště zakázat pochod radikálů

Plzeň - Sobotní pochod neonacistů Plzní znovu nastolil otázku, jak má policie a radnice k podobným akcím přistupovat. Pochod se sice obešel bez výtržností, část veřejnosti je ale nespokojená s tím, že se podobné pochody vůbec konají a že silnou policejní asistenci platí lidi z vlastních daní. Podle soudů je možné podobné akce zakázat, musí k tomu být ale hodně pádný důvod.

Radnice si tak pro příště bude muset připravit ráznější argumenty, radikálové totiž chtějí pochod Plzní opakovat: „Chceme upozorňovat každý rok, že tu má židovská obec takovou moc, která by tu být neměla,“ vysvětluje svolavatel pochodu Tomáš Babka. To se ale nelíbí plzeňskému magistrátu. „Stejný názor jako já mají asi i obyvatelé Plzně, město to stojí zbytečně vynaložené prostředky z rozpočtu a tyto akce určitě Plzni nesluší,“ zdůrazňuje starosta třetího obvodu Jiří Strobach.

Zakázat takový pochod ale není jednoduché, podle soudce Václava Roučky, který o zákazu rozhodoval, bude v budoucnu takový zákaz možný, musí pro něj ale být pádné argumenty. Shromažďovací právo je totiž součástí ústavy. Radnice ale nedokázala svůj zákaz dostatečně zdůvodnit, a proto musel soudce nařízení zrušit. „Není patrná velká právní péče při tvorbě těchto rozhodnutí a v tom vidím hlavní problém,“ dodává Václav Roučka.

Vedení třetího plzeňského obvodu se brání, podle Jiřího Strobacha prý dostatečné důvody měli a ze strany soudu šlo spíše o přehazování horkého bramboru. Plzeňský primátor pak chce rovnou změnit shromažďovací zákon, který už prý je zastaralý. „V poslední době mám pocit, že se demokracie sama příliš dobře bránit neumí,“ uvedl Pavel Rödl (ODS).

Vydáno pod