Oprava silnic bude Jihlavu stát deset milionů

Jihlava – Na opravu silnic po zimě dá jihlavská radnice přibližně deset milionů korun. Jedná se o obdobnou částku jako loni. Přibližně čtvrtina celkové sumy půjde na opravu vytlučených míst v ulicích. Opravy začnou v květnu nejdřív v ulicích, kde jezdí městská hromadná doprava, pak přijdou na řadu další. Novinářům to dnes řekl Ján Tinka z městského odboru dopravy.

Silnice se budou vyspravovat penetračním způsobem. Poškozené místo se vyčistí tlakovým vzduchem, tlakově se vyplní směsí kameniva a živičného pojiva a pokryje drtí.

Takovéto opravy jednotlivých částí vozovky však podle Tinky nemohou pokračovat donekonečna. Příští rok tedy Jihlava plánuje celkovou a značně finančně náročnou obnovu některých hlavních komunikací, které jsou téměř v havarijnímu stavu. „Za jeden milion korun například pořídíme vyfrézování pěticentimetrové vrstvy a položení nového koberce v šíři sedmi metrů na 350 metrech vozovky,“ uvedl Tinka.

Už letos zahájí město opravy 27 lávek a mostů, které má ve správě a jejichž stav se postupně zhoršuje. „Mosty budou zbaveny vegetace, bude třeba vysekat nálety a vyškrábat spáry. Bude nutný i nátěr konstrukcí,“ popsal Tinka. Některé práce budou podle něj vykonávat i lidé odsouzení k alternativním trestům.