Klaus dnes předal Zlatý záchranářský kříž za zásah ve Studénce

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě předal vítězům 10. ročníku celostátní soutěže o nejlepší záchranářský čin roku 2008 Zlatý kříž. Získali jej hasiči a policisté, kteří zasahovali loni v srpnu při tragickém železničním neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Při nárazu rychlíku do spadlé mostní konstrukce tehdy zemřelo osm lidí a desítky byly těžce zraněny.

„Jedna věc je připravovat si něco v klidu, tichu, když se nic neděje, a druhá věc je zareagovat v té setině vteřiny, v té rozhodující minutě na místě, a vy jste to dokázali,“ řekl oceněným prezident Klaus. Zdravotní sestra Naděžda Tomčíková, která při neštěstí pomáhala, získala čestné uznání. Oceněn byl i nejmladší záchranář Jindřich Zýma. Ve svých dvanácti letech byl schopen z havarovaného auta vytáhnout svého tříletého bratra, matku a zavolat pomoc. Za svoje hrdinství dostal rovněž čestné uznání.

Za vyproštění řidiče z havarovaného auta získali v kategorii nejlepší záchranářský čin laiků ocenění Aleš Tvarůžek a Jaromír Harásek. Zlatý kříž za nejlepší záchranářský čin profesionálů-jednotlivců převzali Miroslav Jahelka a Martin Koníř z Hasičského záchranného sboru Hradec Králové, kteří zachránili dítě ze sutin zříceného domu. Za celoživotní přínos pro záchranářství prezident ocenil Janu Šeblovou ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Za patnáctiletou humanitární činnost v zahraničí byla oceněna obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, cenu za Humanitární čin mimo území ČR převzal její ředitel Šimon Pánek.

Zlatý záchranářský kříž je vyhlašován v České republice každoročně od roku 1998. Jedná se o ocenění pro výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů i dobrovolníků, stejně jako obětavých činů první pomoci dětí i dospělých.