Magistrát kvůli Obamovi zakázal protiradarové shromáždění

Praha - Pražský magistrát zakázal shromáždění, které chtěla 5. dubna večer uspořádat iniciativa "Ne základnám" na náměstí Jana Palacha. Podle magistrátu by hrozily dopravní komplikace, náměstí totiž bude v té době z bezpečnostních důvodů uzavřeno kvůli návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. Spekuluje se, že by tam Obama mohl pronést svůj evropský projev, s Pražským hradem za zády.

Shromáždění nahlásil mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček, náměstí si chtěl zamluvit od osmi hodin ráno až do 22. hodiny večer, což je podle magistrátu příliš dlouhá doba. Pokud by shromáždění trvalo nahlášených 14 hodin, omezilo by podle města až 230 spojů městské hromadné dopravy, automobilová doprava by musela být přesunuta do Karmelitské ulice, kde by údajně hrozil dopravní kolaps.

Úředníci Májíčkovi navrhli, aby demonstraci přesunul na jiné místo, ten se ale k návrhu údajně nevyjádřil. Podle nich svolavatel oznámil v ten den podobné shromáždění také na Václavském náměstí.

Obama přiletí do Česka 4. dubna a hned druhý den odcestuje. Pravděpodobně navštíví Pražský hrad a Kongresové centrum. Zúčastní se jednání s 27 hlavami evropských států, podle premiéra Mirka Topolánka se Obama chce sejít také s exprezidentem Václavem Havlem a prohlédnout si město. Ve staré Praze zřejmě přednese projev. Kvůli návštěvě amerického prezidenta bude v ulicích Prahy až 3000 policistů.

V době Obamovy návštěvy je v metropoli nahlášeno několik demonstrací. Například Občané ČR proti radaru pořádají 5. dubna od 17:00 průvod na trase Václavské náměstí - 28. října - Národní - most Legií - Vítězná - Újezd - Karmelitská a Malostranské náměstí. Úřad má podle zákona právo shromáždění zakázat na místech, kde by účastníkům hrozilo vážné nebezpečí, případně kde by vážně omezilo dopravu a zásobování.