Sněhové přeháňky a nehody opět trápí řidiče

Pardubice/Jihlava/Plzeň - Ochlazení posledních dní přineslo na silnice v Pardubickém kraji opět sníh a led. Řidiči s nimi musí dnes počítat zvláště v oblastech s vyšší nadmořskou výškou. Na úseku dálnice D1 na Vysočině jsou místy zbytky sněhu po pluhování, zbytek je mokrý po chemickém ošetření. Požár kamionu zablokoval dopoledne na téměř hodinu provoz na D1 na 32. kilometru ve směru na Brno u Ostředka na Benešovsku. Dopravu se tam podařilo alespoň částečně obnovit kolem půl desáté. Na Novojičínsku v ranních hodinách na kluzké vozovce na krátkém úseku havarovalo sedm automobilů.

Slabá vrstva nového nebo zledovatělého sněhu leží na cestách v okolí Hlinska a Lanškrouna, na komunikaci I/11 přes Suchý vrch a v Železných horách. Místy se zde také tvoří náledí. Namrzání vozovky hlásí silničáři také z oblasti Ústí nad Orlicí, Svitav, Žamberka a Vysokého Mýta.

Na dálnici D1 na Vysočině jsou místy zbytky sněhu po pluhování

Na vozovkách první třídy na Žďársku je rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Jízda proto vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři. Na silnicích druhých a třetích tříd na Žďársku leží ujetá vrstva sněhu
krytá posypem. Na Havlíčkobrodsku jsou zbytky sněhu po pluhování. Na celém území Vysočiny lze během dne očekávat sněhové přeháňky.

Sněžení komplikuje dopravu na některých místech Plzeňského kraje

Sněhové přeháňky komplikují dnes dopravu na některých místech Plzeňského kraje. Řidiči by se s nimi mohli setkat na dálnici D5, na Klatovsku či Domažlicku. Po sněžení je mokrá dálnice D5 na Tachovsku, sníh se na ní ale nedrží. I ostatní silnice v kraji jsou většinou holé, po sněžení místy mokré. Na Domažlicku jsou místy na silnicích nižších tříd zbytky rozbředlého sněhu. Vrstva nového sněhu se drží na silnicích na Železnorudsku v dalších částech Šumavy.

V Karlovarském kraji mrzne, silnice mohou namrzat

V Karlovarském kraji po několika teplejších dnech opět mrzne. Silničáři upozorňují, že silnice mohou místy namrzat, v horských oblastech se na silnicích mohou tvořit i sněhové jazyky.

V horských oblastech hradeckého kraje napadl další sníh

V horských oblastech Královéhradeckého kraje připadlo v noci na dnešek několik centimetrů sněhu. Na Trutnovsku stále sněží a dohlednost je snížena vlivem srážek, v horských oblastech Rychnovska se místy tvoří sněhové jazyky, vyplývá z informací silničářů. Silnice v horských oblastech jsou kvůli nové vrstvě sněhu sjízdné se zvýšenou opatrností, na Rychnovsku také hrozí lokální námrazy.

Jihočeští silničáři varují řidiče před námrazou

Ve vyšších polohách regionu leží vrstva nového sněhu a vítr místy vytváří sněhové jazyky. Řidiči by proto měli jezdit opatrně, vyplývá to z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Vozovky mohou namrzat zejména na Šumavě a Jindřichohradecku. V okolí Vimperku na Prachaticku leží nová vrstva sněhu do pěti centimetrů. Ve vyšších polohách zůstává ujetá vrstva sněhu krytá posypem a mohou se tvořit  sněhové jazyky. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a vlhké.

Na severu Olomouckého kraje leží na silnicích rozbředlý sníh

V Olomouckém kraji přibylo v noci na dnešek místy až 15 centimetrů sněhu. Nejvíce ho napadlo na severu regionu, kde na silnicích většinou leží rozbředlý nebo ujetý sníh. Motoristům doporučují silničáři jízdu se zvýšenou opatrností zejména na Šumpersku a Jesenicku. V níže položených oblastech Olomouckého kraje jsou hlavní tahy holé, suché případně mokré.

Počasí komplikovalo dopravu i na severu Moravy

Silnice byly zasněžené a místy namrzlé. Na Novojičínsku dokonce v ranních hodinách na kluzké vozovce na krátkém úseku havarovalo
osm automobilů, uvedl mluvčí tamní policie Zbyněk Tomšík. „Jednalo se o dvě nehody nedaleko Starého Jičína. Při jedné se srazilo pět osobních aut. Při druhé pak dvě čelně. Celkem dva lidé utrpěli lehčí zranění,“ řekl Tomšík. Silnice byla do 10:00 částečně neprůjezdná. Dodal, že příčinou nehody byla vysoká rychlost na kluzké komunikaci. Sníh komplikoval dopravu v celém kraji.