Za vraždu šroubovákem dostal mladík 12,5 roku

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes poslal jedenadvacetiletého Jiřího Machalu na 12,5 roku do vězení. Podle rozsudku loni v září v ostravské restauraci zavraždil třicetiletého muže, který ho údajně rozzlobil hádkou s jeho sestrou. Jako vražednou zbraň použil šroubovák. Podle soudu zabíjel zcela bezdůvodně. Machala se před soudem k vraždě přiznal. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu na podání odvolání. Státní zástupkyně je s rozsudkem spokojena a odvolávat se nebude.

„Je mi to strašně líto. Chci se všem jeho příbuzným omluvit,“ řekl předsedkyni senátu. Podle soudkyně byl útok bezdůvodný, nečekaný a zákeřný. Machala se přitom hájil tím, že zavražděný muž se dostal do slovního konfliktu s jeho sestrou. To ale vyvrátila servírka restaurace. Podle ní na konci taneční zábavy v podniku zůstali jen tři lidé - obžalovaný, jeho sestra a budoucí oběť.

Servírka uvedla, že hádat se měl Machala se sestrou. Zavražděný podle ní krátce před útokem pravděpodobně upozornil na nevhodnost chování. Dál se pak bavil se servírkou. Teprve pak k němu odsouzený, který měl v krvi téměř dvě promile alkoholu, přistoupil a zezadu jej začal bodat šroubovákem do krku. „Napadený neměl šanci se bránit,“ dodala soudkyně.

Napadený na místě vykrvácel

Hosta restaurace opakovaně bodl do oblasti levé strany krku a hlavy, čímž mu způsobil osm bodných, bodnořezných a řezných poranění, uvedla mluvčí soudu Barbara Plchotová. Dodala, že smrtelná rána byla dlouhá osm centimetrů a zasáhla vnitřní krkavici a hltan: „Bezprostřední příčinou smrti napadeného bylo vykrvácení z tohoto bodného poranění. Napadený zemřel na místě.“

K samotnému útoku se Machala před soudem nevyjádřil. „Udělalo se mi černo před očima. Nepamatuji se, kolikrát jsem ho bodl,“ tvrdil s tím, že šroubovák našel náhodou před restaurací. Po útoku Machala odešel domů, kde vše řekl svému otci. „Vynadal mi. Pak jsem se svlékl a lehl si. Nemohl jsem usnout. Pořád jsem myslel na to, co jsem udělal. Po pěti minutách přišla policie,“ řekl.