Soud osvobodil bývalého kladenského primátora Volfa

Praha - Středočeský krajský soud dnes s definitivní platností zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele bývalého kladenského primátora Milana Volfa. Odvolací soud dospěl k jinému závěru než Okresní soud v Kladně, který Volfovi loni v listopadu uložil patnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na jeden a půl roku. Obžaloba vinila Volfa z toho, že bez souhlasu zastupitelstva poskytl čtyřicetimilionovou dotaci zimnímu stadionu, který nebyl v majetku města, a že bez řádné soutěže prosadil nákup luxusního Audi A8.

Osvobozující verdikt se týká i spoluobžalovaného bývalého jednatele Sportovních areálů města Kladno Václava Přibyla, který od kladenského soudu dostal roční trest s odkladem na jeden a půl roku. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

Exprimátor vinu odmítal a tvrdil, že jeho jednáním nevznikla žádná škoda ani nebyl spáchán trestný čin. Vše bylo podle něho v naprostém souladu s usnesením městské rady v působnosti valné hromady. Za absurdní označil již dříve i obvinění související s pořízením služebního audi.

Podle loňského verdiktu kladenského soudu si Volf při nákupu vozu počínal v rozporu se zákonem i předpisy města. Částka vynaložená na pořízení auta podle prvoinstančního soudu přesáhla 2,5 milionu korun, a tak o tomto kroku měla rozhodovat rada města, případně zastupitelstvo. Výběrové řízení podle okresního soudu nebylo v pořádku, zapojila se do něj jedna firma s různými sídly a vozidlo prý bylo městu Kladnu vnuceno Volfem.

Přibyl zřejmě Volfa kryl

Přibyl podle kladenského soudu nepředkládal dozorčí radě zprávy o hospodaření a účetní závěrku. Město podle prvoinstančního verdiktu posílalo peníze zimnímu stadionu, který v té době nebyl v jeho majetku, a investovalo tak do cizí soukromé firmy.

Stejný trest jako loni v listopadu kladenský soud oběma vyměřil již dříve. Nejvyšší soud ale loni kauzu vrátil na začátek s tím, že verdikt okresního soudu obsahuje rozpory a je těžko přezkoumatelný.

Vydáno pod