Věznice ve Světlé čeká prokurátorku do tří týdnů

Světlá nad Sázavou - Nejvyšší soud ve čtvrtek zamítl dovolání bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové. Pokud tedy lékaři schválí, že je schopna výkonu trestu, měla by se ve věznici ve Světlé nad Sázavou objevit do tří týdnů. Ve vězeňské nemocnici v Praze by měla být asi deset dní. Ve Světlé ale nemůže počítat se samostatným ubytováním. Věznice je přeplněná, kapacita 520 lidí je překročená o 70 odsouzených, specializované oddělení pro nemocné ale ještě volnou kapacitu má.

Ve svých osmdesáti sedmi letech se Brožová-Polednová stala nejstarším českým vězněm. Těch nad sedmdesát let bylo zatím v Česku pouhých patnáct. Brožová-Polednová se svým podlomeným zdravím poputuje na oddělení práce neschopných.

Podle ředitelky věznice Kamily Meclové bude na pokoji společně s jednou až třemi dalšími vězeňkyněmi. „Lůžka, protože jsou to nemocné ženy, nejsou železné vojenské postele, ale jsou to válendy. Je tam varná konvice a pračka na osobní prádlo,“ vysvětluje Kamila Meclová, ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou.

Brožová-Polednová si nebude muset chodit pro jídlo

Pro potřeby nemocných je uzpůsobené i sociální zařízení. Na toaletách jsou připevněná madla, stejně jako v místnosti pro koupání. „Oddělení je těsně vedle lůžkové části pro nemocné s běžnými typy nemocí. Funguje zde donáška stravy, takže s jejím špatným zrakem ani s chůzí nebude mít problém. Zajištěná je i lékařská péče,“ uvedla Meclová.

Brožová-Polednová nastoupila ve čtvrtek do plzeňské věznice. Večer byla převezena do pankrácké vězeňské nemocnice v Praze, kde probíhá její lékařské vyšetření. „Podstoupí klinická, rentgenologická a laboratorní vyšetření, která jsou potřebná k objektivnímu posouzení jejího zdravotního stavu,“ dodal mluvčí pankrácké věznice Jiří Dolejší.

Bývalá prokurátorka byla odsouzena k šestiletému trestu za svůj podíl na justiční vraždě Milady Horákové. Do vězení ji pravomocným rozsudkem poslal pražský vrchní soud počátkem září loňského roku.

Věznice ve Světlé nad Sázavou
Zdroj: ČT24