Paroubek vyhlásil generální útok na vládu

Praha - V Průmyslovém paláci pražského Výstaviště dnes v pravé poledne začal třídenní sjezd ČSSD. Za vrchol dnešního zasedání zhruba 600 delegátů považuje vystoupení prezidenta Václava Klause, který přijal pozvání ČSSD poprvé v historii a se svým projevem vystoupil jako host krátce před 16:00. Zahajovací projev předsedy Paroubka podle očekávání útočil na současnou vládní koalici. Podle něj má sociální demokracie za úkol generálně zaútočit na vládu protilidových reforem, ale také aktivizovat voliče ČSSD.

Průmyslový palác, jehož levé křídlo v říjnu zničil požár, je vyzdoben oranžovými plakáty se stranickými hesly, na stolech uvnitř budovy nechyběly oranžové růže. Delegáti měli oranžové šály a ozdobné odznaky s heslem „Svoboda, solidarita, spravedlnost“. Těsně před 12:00 účastníky do sálu svolával místopředseda Milan Urban.

Paroubek chce, aby vláda dokončila agendu předsednictví EU i v případě vyslovení nedůvěry

Jiří Paroubek v úvodu sjezdu:

„Nastal čas na generální útok na pozice vlády. Čas odstranit vládu mafiánských praktik, korupce, protilidových reforem,“ uvedl ve svém zahajovacím projevu Paroubek. Předseda ČSSD pokračoval požadavkem, aby kabinet Mirka Topolánka (ODS) dokončil české předsednictví v EU i v případě, že mu sněmovna vysloví nedůvěru. Sněmovna bude o nedůvěře hlasovat z iniciativy ČSSD v úterý 24. března. Sociální demokraty vyzval Paroubek rovněž k práci na předvolební kampani. Obává se totiž, že voliči ČSSD po loňských vítězných volbách usnuli. Kampaň by je měla znovu aktivizovat.

Se stranickým šéfem souhlasí i lídr kandidátky do eurovoleb Jiří Havel. „Úžasně jsme vyhráli krajské volby, úžasně jsme vyhráli senátní volby, ale tyhle volby nevyhrajeme automaticky. Tady všichni členové strany musí skutečně vejít do kontaktní kampaně,“ řekl pro ČT Havel.

Místopředsedové už se vidí ve vládě

Místopředsedové ČSSD na dnešním sjezdu strany, který se koná v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti, kritizovali současnou vládu. Podle Zdeňka Škromacha je vláda pohromou pro Českou republiku. „Cokoliv tato vláda udělá, je zbytečné,“ řekl Škromach. Podle něj kabinet svými kroky podporuje bohaté lidi. „Je třeba vládě říci ne,“ dodal. Bohuslav Sobotka se domnívá, že ČSSD má už nyní silný mandát. „Tento týden jsme v Poslanecké sněmovně zamítli vše, co vláda navrhla,“ uvedl. Zdůraznil, že vláda musela stáhnout i smlouvy o zřízení části americké protiraketové základny v Česku.

Místopředsedové se shodli na tom, že příští parlamentní volby by mohla ČSSD vyhrát a sestavit opět vládu. Pokud by podle místopředsedy Petra Víchy sestavili sociální demokraté příští vládu, pokusí se o odstranění „neplech“ tohoto kabinetu.