Policisté zadrželi vandaly podezřelé z ničení opavského hřbitova

Opava - Policistům se podařilo dopadnout vandaly, kteří mají pravděpodobně na svědomí nedávné řádění na opavském hřbitově. Mladíci poškodili a zničili stovku hrobů se škodou okolo 500 tisíc korun. Ze zločinu policisté obvinili muže ve věku od 18 do 20 let. Dva se přiznali a jsou vyšetřováni na svobodě, třetí vinu popírá. S ohledem na možné ovlivňování svědků byl umístěn do vazby. Policisty na řádění vandalů upozornila žena, která na hřbitov přišla navštívit rodinný hrob.

Trojice společně 13. března večer popíjela alkohol. Během noci se pak mladíci rozhodli, že něco provedou. „Došli až na Městský hřbitov v Opavě-Kateřinkách. Prošli neuzamčenou bránou. Několik desítek minut pak převraceli náhrobní kameny na náhodně vybraných rodinných hrobech,“ popsal řádění mluvčí opavské policie René Černohorský.

„Z jejich výpovědí je zřejmé, že se uvedeného skutku dopustili v podnapilém stavu. Nejednalo se tedy o hanobení nějakého národa, rasy či přesvědčení. Hroby si vybírali náhodně a své jednání nedokázali před policisty zdůvodnit,“ doplnil Černohorský. Třetí obviněný tvrdí, že se ničeho nedopustil a s dalšími muži na hřbitově nebyl. „Z toho důvodu, že by mohl ovlivnit případné svědky, které mohou vyvrátit nebo potvrdit jeho vinu či nevinu, byl umístěn do policejní cely,“ uvedl mluvčí. Protože se oba mladší muži přiznali a ještě neměli problémy se zákonem, policisté je vyšetřují na svobodě. 

Kriminalisté na místě všechny poškozené hroby vyfotografovali a po jednání s jejich majiteli stanovili rozsah škody přibližně na 500 tisíc korun, původně se odhadovala až na jeden milion korun. Zatím se ale na policii obrátily jen čtyři desítky majitelů zničených hrobů. Policisté proto vyzývají i další. Dopisem by je měli kontaktovat i pracovníci opavských Technických služeb.

Poničený hřbitov
Zdroj: ČT24