Silnice z Mostu na Prahu se rozšiřuje na Lounsku

Dobroměřice (Lounsko) - Začaly práce na rozšíření silnice I/28 z Mostu na Prahu, cílem je zvýšení bezpečnosti na velmi frekventované komunikaci. Podle ředitele chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Renného Komínka bude trvat úprava úseku mezi Odolicemi a Dobroměřicemi na Lounsku až do září 2010, řidiči se musejí připravit na dopravní omezení. Náklady na stavbu dosáhnou 427,23 milionu korun.

Většinu peněz poskytne z dotačního programu Evropská unie, zbytek uhradí stát z fondu dopravní infrastruktury.

Stavba má podle Komínka asi roční zpoždění, příčinou byly problémy s výkupem pozemku. „Kromě rozšíření silnice o 2,5 metru na 11,5 metru stavba zahrnuje i vybudování tří mostů přes Dobroměřický a Hradecký potok a přes biokoridor. Úsek bude přehlednější a pro řidiče bezpečnější, po dokončení prací se dá počítat i s úsporou času. Po dobu výstavby se ale řidiči naopak musejí obrnit trpělivostí,“ uvedl.

Letos se podle Komínka ještě podaří zahájit práce na rozšíření dalších dvou úseků silnice I/7 z Prahy do Chomutova na čtyřproudou rychlostní komunikaci R7. Termín dokončení úseku Droužkovice - Nové Spořice je září 2012, úsek Vysočany - Droužkovice by stavbaři měli předat o rok dříve.

Stavby jsou součástí plánovaného rozšíření silnice I/7 v Ústeckém kraji od hranic Středočeského kraje, kam už vede od Prahy ve čtyřpruhu jako rychlostní komunikace R7, po Chomutov o další dva jízdní pruhy. Celkové náklady dosáhnou 13,78 miliardy korun.