Weigl přiznal, že se Šloufem řešil volbu prezidenta

Praha - Prezidentův kancléř Jiří Weigl při výslechu na státním zastupitelství přiznal, že při schůzkách s lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD) v pražském hotelu Savoy řešil podporu pro Václava Klause při loňské prezidentské volbě. Weigl také inicioval druhou schůzku, aby dojednal podporu pro Klause od bývalého předsedy ČSSD a někdejšího premiéra Miloše Zemana. Informaci přinesl server Aktuálně.cz

„Šlo o upřesnění tématu, které jsme probírali na předchozí schůzce. Konkrétně o tom, zda by bylo vhodné, aby pan Zeman vystoupil veřejně na podporu Václava Klause,“ řekl Weigl při výslechu ke schůzce se Šloufem. Šlouf podporoval Klausovo znovuzvolení. Informace o schůzce loni přiměly vládní Stranu zelených změnit názor a podpořit veřejnou volbu prezidenta.

„Já jsem se s panem Šloufem sešel proto, že je to nejbližší člověk Miloše Zemana, samozřejmě jsme se bavili i o názorech Miloše Zemana a o jeho postojích atd. To je myslím evidentní a jasná věc,“ uvedl Weigl. Druhý z aktérů schůzky už si prý podrobnosti nepamatuje.

Prezident Václav Klaus proti schůzce samotné nic nemá. „Že si samozřejmě řekli, že za týden je prezidentská volba, co myslíte a tak dále, já v tom nevidím vůbec nic špatného a takovýhle schůzek se nepochybně odehrálo strašná spousta,“ uvedl prezident.

Topolánek má důkazy o manipulaci prezidentské volby

Úvahy o manipulaci prezidentské volby, kterou loni nakonec vyhrál Václav Klaus, se vynořily po úniku videozáznamu schůzky v hotelu Savoy mezi Weiglem a Šloufem. V souvislosti s únikem videonahrávky dostal tento měsíc pražský hotel od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 80.000 korun. Kvůli úniku záznamu byli v minulosti obviněni dva lidé - bývalý policista a pracovník rozvědky.

Premiér Mirek Topolánek ve středu ve sněmovně uvedl, že má důkazy o manipulování při loňské volbě hlavy státu, „celou věc“ podle něj řídili a organizovali někdejší šéf české rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, nyní odpovědný za marketing ČSSD. Oba to ale již v minulosti popřeli. Topolánek nicméně ve středu uvedl, že zprávu o případu bude v pondělí projednávat vláda.

Kamerový záznam z hotelu Savoy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod