Bude se oteplovat, na horách ale může stále sněžit

Praha - Příštích 30 dní by podle meteorologů mělo v teplotě i množství srážek odpovídat dlouhodobému průměru. Počasí bude proměnlivé, spíše oblačné, přes den se budou teploty zvyšovat, ale v noci se i v půlce dubna budou blížit nule. Vyplývá to z měsíční výhledové předpovědi počasí, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Přestože dnes nastala jarní rovnodennost a začalo astronomické jaro, na mnoha místech republiky sněžilo, i když brzy ráno třeba byla obloha bez mráčku. I v příštích dnech bude počasí hodně proměnlivé - to ale podle meteorologů k jarnímu počasí patří. Od 21. do 31. března čekají odborníci převážně oblačno, na většině území se bude občas vyskytovat déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách a na horách budou srážky většinou sněhové.

Na začátku tohoto období se srážky objeví jen ojediněle. Nejnižší noční teploty budou tři až minus tři stupně Celsia, nejvyšší denní mezi čtyřmi a devíti stupni Celsia. První dubnová dekáda by měla být převážně oblačná, občas s přeháňkami nebo i s deštěm, na horách budou přechodně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty poklesnou od pěti k minus jednomu stupni Celsia, nejvyšší denní vystoupí na sedm až 13 stupňů Celsia.

Od 11. do 20. dubna by mělo být počasí také převážně oblačné, občas s přeháňkami nebo i s deštěm. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi šesti stupni až nulou, nejvyšší denní mezi osmi až 14 stupni Celsia, přechodně při zmenšené oblačnosti může být až 18 stupňů Celsia.