Nehody u Starého Jičína si vyžádaly dva zraněné

Starý Jičín - Dvě zranění si vyžádaly ranní nehody na rychlostní silnici R48 u Nového Jičína. Celkem havarovalo osm vozidel – dva kamiony, dvě dodávky a čtyři osobní automobily, uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Oba zranění lidé jsou z Polska. Po haváriích byl omezen provoz přibližně dvě hodiny.

První nehoda se stala u odbočky z rychlostní silnice na Palačov kolem šesté hodiny ráno. Střetly se při ní dvě nákladní auta s jedním osobním. Asi půl kilometru dále došlo následně ke druhé havárii, při každé nehodě se zranil jeden člověk.

Policie zatím nemá jasno, proč se vozidla srazila. „Jedna z příčin může být přílišná rychlost a také stav vozovky, kdy byla tato silnice v ranních hodinách namrzlá,“ uvedl novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Jednou z příčin může být také fakt, že na úseku R48 u Starého a Nového Jičína nejsou středová svodidla. Podle policistů se tam tedy stávají nehody velmi často, zatím to však úředníky nevyprovokovalo k akci. „Město Nový Jičín se po dnešním dnu hodlá velice intenzivně zasadit o to, aby minimálně došlo k instalaci lanových svodidel, která známe z úseku mezi Novým Jičínem a Příborem. Tam se perfektně osvědčila,“ řekl novojičínský místostarosta Milan Šturm.

Ředitelství silnic a dálnic se ale k jakékoli úpravě na silnici R48 zatím nemá. „V letošním roce nemáme přidělené peníze na rekonstrukci této silnice a ani nepočítáme s další instalací lanových svodidel,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Dodala, že po roce 2010 počítá ŘSD s rekonstrukcí novojičínského úseku R48, tehdy by se z ní měla stát dělená čtyřproudá silnice se středovými svodidly.