Policie stíhá mladíka kvůli propagaci fašismu

Plzeň - Policisté zahájili trestní stíhání jednadvacetiletého účastníka sobotního pochodu pravicových radikálů Plzní. Ve středu ho obvinili z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Mladíkovi, který na náměstí Republiky ke konci pochodu vykřikoval fašistická hesla, hrozí až tři roky vězení. "Při pochodu krátce před jeho ukončením svým prohlášením projevoval sympatie k fašismu," doplnila krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová s tím, že mladík si usnesení o zahájení trestního stíhání převzal ve středu.

Na základě vyhodnocení zvukových a obrazových nahrávek z pochodu radikálů policisté ve čtvrtek zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání stejného trestného činu u dalšího muže. „Tento případ je zatím ve fázi prověřování,“ uvedla.

Již během pochodu policie zajistila čtyři mladé muže. Dva příznivce levice a jednoho pravicového radikála kvůli podezření, že se dopustili přestupku proti právu shromažďovacímu, neboť měli zahalené tváře. Čtvrtého kvůli podezření ze spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Tento pětadvacetiletý Plzeňan měl na krku vytetované číslo 88, jež bývá vykládáno jako zkratka nacistického pozdravu „Heil Hitler“. Policie mu už předala usnesení o zahájení trestního stíhání.

Protižidovského pochodu svolaného pod názvem Protest proti sionismu se v sobotu v Plzni zúčastnilo zhruba 200 pravicových radikálů. Na trase prošli kolem přibližně stejného počtu odpůrců, policie jejich střetům zabránila. Obě skupiny hlídaly stovky policistů.